Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,02 Ft
Euró
392,68 Ft
Font
458,56 Ft
Bitcoin
64,007 $

Vandálok rongálták meg a szicíliai turisztikai csodát (képek)

Szicília ikonikus Scala dei Turchi szikláit ismeretlen vandálok vörös festékkel rongálták meg, a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Fotó: EPA/CONCETTA RIZZO
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A „török lépcső”-ként ismert szikla az egyik legnépszerűbb látványosság Szicíliában, amelyet olasz és külföldi turisták egyaránt látogatnak. Onnan kapta a nevét, hogy a fehér mészkősziklák lépcső alakúak, illetve egykor a földközi-tengeri kalózok búvóhelyeként volt ismert.

Fontos szerepet játszik a helyszín a néhai olasz író, Andrea Camilleri „Montalbano felügyelő” című könyvsorozatában és az arról készült tévésorozatban is. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

Az UNESCO által világörökségi címre jelölt sziklákat január 7-én rongálták meg, amikor is péntek éjszaka vörös festékkel vakolták be a felszínüket. A helyi rendőrség vizsgálatot indított az eset kapcsán, azóta pedig megállapították, hogy a festék egy vízzel kevert vörös vasoxidpor volt.

A rendőrség most a helyi üzletek biztonsági kameráinak felvételeit nézi át, hátha esetleg így azonosítani tudják azokat az illetőket, akik a közelmúltban vásárolhatták az említett anyagot.

Felháborodást váltott ki az eset mind a politikusok, mind a helyiek részéről, Nello Musumeci szicíliai elnök azt mondta, „ennek a gyáva tettnek az elkövetői szégyenletes módon meggyalázták” a sziklákat. A közösségi médiában sem spóroltak a szavakkal az ügyre vonatkozóan, amikor „tudatlan trogloditáknak” nevezték az elkövetőket – írja az RT.

Támogatásukról biztosították az emberek a helyi önkénteseket, akik megkezdték a takarítást, szerencsére nagyon úgy tűnik, hogy a kár nem maradandó, mivel a sziklák alsó részét a tenger hullámai már megtisztították.

Sajnos nem a vandalizmus az egyetlen probléma a helyszínen, hiszen a természetes erózió és a turisták általi károkozás is gondot okoz, akik nem riadnak vissza attól, hogy ellopják a szikladarabokat.

Fotó EPACONCETTA RIZZO
Fotó EPASOPRINTENDENZA AI BENI
Fotó EPASOPRINTENDENZA AI BENI