Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
385,53 Ft
Font
449,29 Ft
Bitcoin
65,767 $

Defibrillátorral felszerelt drón mentette meg egy szívrohamon átesett férfi életét

Nem csupán rendőrként és marsjáró helikopterként állják meg helyüket a távirányítású repülő szerkezetek, hanem élet megmentésére is felhasználhatóak.

...svg content...Everdrone
Technológia

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Legalábbis ez volt a helyzet egy svéd férfival, aki egy sürgősségi orvosi drón gyors beavatkozásának köszönhetően gyakorlatilag visszajött a halál torkából – olvasható az Everdrone dróngyártó sajtóközleményében.

A férfi decemberben havat lapátolt az otthona előtt, amikor szívrohamot kapott. Szerencsére egy Mustafa Ali nevű orvos éppen arra járt, amikor meglátta a férfit, aki összeesett a feljáróján. Az orvos elkezdte az újraélesztést, és megkért egy járókelőt, hogy hívja a mentőket.

Csak percekkel később láttam, hogy valami repül a fejem fölött – egy drón volt egy defibrillátorral” – idézte fel a történteket az orvos.

A drónt az Everdrone vállalat hozta létre és üzemeltette a sürgősségi orvosi légi kézbesítési szolgáltatás részeként. A helyi egészségügyi tisztviselőkkel együttműködve a cég perceken belül képes volt kiküldeni egy defibrillátort a bajba jutott Alihoz.

Az orvos végül leemelte a készüléket a drónról, és elkezdte használni, ezt követően sikeresen megmentette a 71 éves férfi életét.

Nem tudom szavakba önteni, mennyire hálás vagyok ennek az új technológiának és a defibrillátor gyors kiszállításának. Ha nem lett volna a drón, valószínűleg már nem lennék itt” – mondta az infarktuson átesett férfi.

A szolgáltatást jelenleg csak Svédországban kínálják, és jelenleg nagyjából 200 ezer lakoshoz juthat el, az Everdrone előzetes tervei szerint azonban idén más európai helyszíneken is megjelenhet majd a korszerű megoldás.

16 nő vádolja szexuális zaklatással David Copperfieldet

Tizenhat nő vádolta meg David Copperfield bűvészt szexuális visszaéléssel és helytelen viselkedéssel.

Megint gázolt a vonat, most Pátrohán

Ezúttal Pátrohán gázolt a vonat, melynek körülményei egyelőre nem tisztázottak, de ez már a sokadik ilyen eset rövid időn belül.

3 óra 40 percig tartott Robert Fico operációja, mélyaltatásban van

Húsz perc híján négy órán át tartott Robert Fico operációja az ellene elkövetett merénylet miatt, és most már csak a szervezetén múlik, hogyan sikerül megküzdeni a sérüléseivel.