Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,67 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
454,82 Ft
Bitcoin
59,114 $

Az Egyesült Arab Emírségeket felvehetik a piszkos pénzek miatti globális megfigyelési listára

Egyre inkább hajlik arra a Pénzügyi Akciócsoport (FATF), hogy az Egyesült Arab Emírségeket a piszkos pénzek miatt globális megfigyelési listára tegye.

Fotó: Unsplash/Saj Shafique
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben mutatkozó hiányosságok miatt az EAE felkerülhet a globális megfigyelő szervezet azon listájára, melyen azok az országok szerepelnek, amiket fokozott felügyelet alá kell vonni. A FATF jelenleg 23 országot – köztük Albániát, Szíriát és Dél-Szudánt – tart szorosabb ellenőrzés alatt. Egyedül Irán és Észak-Korea szerepel a legnagyobb kockázatot jelentő „feketelistán” – írta a Luxembourg Times.

„Az Egyesült Arab Emírségek teljes mértékben elkötelezett a nemzetközi pénzügyi rendszer integritásának fenntartása mellett, ami magában foglalja a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem terén világszerte működő partnereinkkel való szoros együttműködést” – mondta Hamid Al Zaabi, az Egyesült Arab Emírségek pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni végrehajtó hivatalának főigazgatója. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

2020 áprilisában kérdőjelezte meg a FATF az Egyesült Arab Emírségek rendszerét, azóta az EAE kormánya számos lépést tett a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben. Az ottani tisztviselői létrehozták az Al Zaabi által vezetett Végrehajtó Hivatalt, hogy a központi bank, a pénzügyminisztérium és más hatóságok szorosabban együttműködjenek.

A központi bank pedig az elmúlt hónapokban több bankra is büntetést szabott ki a pénzmosás elleni szabályok megsértése miatt, és új szabályokat vezetett be hawalákra, azokra a jótékonysági szervezetekre, amelyekről gyakran állítják, hogy lehetővé teszik a terrorizmussal kapcsolatos pénzmozgásokat.

A Pénzügyi Akciócsoport várhatóan a február végére kitűzött ülésen hoz döntést.

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.