Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

717 gigapixeles fotón csodálhatjuk meg Rembrandt remekművét

Az amszterdami Rijksmuseum bemutatta a valaha elkészült legnagyobb felbontású fotót, amit egy festményről lőttek.

...svg content...Rijksmuseum
Technológia
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Éjjeli őrjárat című Rembrandt-festmény a művészeti szakértőket és a nagyközönséget egyaránt lenyűgözi, amióta a holland történelem egyik legnagyobb festője 1642-ben leleplezte.

A 363 cm × 437 centiméter méretű, nagyszabású alkotás tökéletesen tükrözi Rembrandt fények és árnyékok mesés mesteri kezelését, ahogy két főszereplője – köztük Amszterdam első polgármestere – a napfénybe lép, mögöttük pedig a karakterek kaotikus kavalkádja sejlik fel. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A Rijksmuseum „Operation Night Watch” kutatócsoportjának bonyolult műveletet kellett végrehajtania, hogy létrehozza a digitális monstrumot. A nehéz munkát egy speciális gémkarra szerelt Hasselblad H6D kamera végezte.

Minden egyes felvétel mélységélessége mindössze 125 mikrométer, azaz körülbelül egynyolcad milliméter volt, ezért a csapat lézerrel szkennelte a festmény felületét, minden felvétel előtt finomhangolta a fókuszt, és neurális hálózat segítségével biztosította az optimális színt és élességet minden egyes expozícióhoz.

Mivel a pixelek közötti távolság mindössze 5 mikrométer, és minden egyes pixel egy emberi vörösvérsejtnél is kisebb területet képvisel, az Operation Night Watch kutatói a művészettörténészek nagy öröméré hihetetlen mennyiségű részletet fedezhettek fel, és még a pigmentrészecskéket is azonosíthatták.

A digitális kép amellett, hogy lehetővé teszi a kutatómunkát, nyomon követi az idő múlásával bekövetkező romlást, és megőrzi a művet, mielőtt a restaurálás megkezdődne.