18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,937 $

Lezuhant a tetőről, szörnyethalt az építkezésen dolgozó fiatal férfi

Vádat emeltek egy 50 éves férfival szemben, aki megsértette a munkavédelmi szabályokat, melynek következtében egyik társa az életét vesztette.

...svg content...Twenty20
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az ács-tetőfedő egyéni vállalkozóként dolgozó terhelt 2021 februárjában elvállalta egy Örménykút külterületén található telephelyen építendő gabonatároló bádogozási munkáinak elvégzését – írta az ugyeszseg.hu.

A szerződés szerint a férfi a munkáját a munkavédelmi, építésrendészeti előírások szerint szervezi és végzi, a munkavédelmi és egyéb biztonságtechnikai felszereléseket biztosítja. 2021. május elején a tetőfedési munkálatok elvégzéséhez segítségül hívott egy szobafestőként dolgozó férfit, aki jelezte, hogy egy segédmunkás békésszentandrási férfival – a későbbi sértettel – együtt fog dolgozni. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

2021. május 10-én öten dolgoztak a tetőn, köztük a férfi, a szobafestő és annak segédmunkása. A trapézlemezek felhelyezése az elemek átfedéses illesztése miatt lentről felfelé haladt. A munkavégzéskor védőfelszereléseket (munkavédelmi sisakot és biztonsági hevedert) egyikük sem viselt, munkavédelmi oktatásban nem részesültek, illetőleg az alacsony hajlásszögű tetőn nem építettek ki a személyek és tárgyak magasból való leesésének megakadályozására szolgáló kollektív védelmet sem.

10 óra előtt a hirtelen megerősödött szél egy még rögzítetlen trapézlemez alá kapott. A lemez átfordult a tető széle felé, és eközben lesodorta a 8 méter magasságban dolgozó, a tetőfedéshez szükséges ismeretekkel és jártassággal nem rendelkező sértettet, aki a zúzott kővel fedett talajra zuhant. A baleset következtében a 37 éves sértett olyan súlyos fejsérüléseket és gerinctörést szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően meghalt.

A munkavégzést irányító és abban ténylegesen résztvevő férfi – könnyelműen bízva a baleset elmaradásában – megszegte a munkavédelemről szóló törvény, illetőleg a vonatkozó rendeletek előírásait. A foglalkozási szabályok többszörös megszegése és a bekövetkezett baleset között pedig ok-okozati összefüggés állapítható meg.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy amennyiben a férfi a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, és kötelezze őt közel 280.000 forintos bűnügyi költség megfizetésére.

Meglepő kijelentést tett Vitézy Dávid

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt egy friss interjúban kifejtette, hogy elvi szinten nem zárkózna el a Karácsony Gergellyel való együttműködéstől a június 9-i választás eredményétől függetlenül.