Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,66 Ft
Euró
388,91 Ft
Font
452,88 Ft
Bitcoin
63,320 $

Komolyabb béremelés a fővárosban, a BKV dolgozói örülhetnek

Az infláció miatt rendkívül fontos, hogy valamennyi szektorban béremelések történjenek, hogy a fizetések reálértéke ne csökkenjen.

Frunza Lehel a BKV Dél-pesti telepén, ahol ózonos eljárással fertõtleníti az autóbuszok utasterét 2020. március 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A fővárosi működtetésű BKV-nál ez meg is fog történni, ugyanis egy 10.5 milliárd forintos összeget tettek félre csak a jövő évi béremelésekre – írja a Világgazdaság értesülései alapján a 24.hu.

A gazdasági napilap tudomása szerint a BKV által foglalkoztatott mintegy 10 ezer dolgozónál úgynevezett általános bérnövekedés jön, amelynek mértéke nagyjából 15 százalékos lehet. Soron kívül Szinte az összes szlovákiai iskolában bombariadót jelentettek, a hatóságok evakuálták az intézményeket

Ez már csak azért is szép szám, mert rekordmértékű bérnövekedést jelent és növelni fogja a bérek versenyképességét azáltal, hogy jóval nagyobb lesz az emelés, mint az infláció.

Tarlós István második ciklusában volt ehhez hasonló növekedés, akkoriban azonban megosztott volt a 15 százalék: 10 százalék ment minden dolgozó bérére, 5 százalék a bérfeszültség enyhítésére és a hiányszakmák pótlására.

A gazdasági lap szerint nem csak a BKV, hanem a legtöbb fővárosi tulajdonú vállalat dolgozója számíthat komolyabb béremelésre, ami 18 ezer munkavállalót fog érinteni. Erre a projektre a főváros 15 milliárdot tett félre, így mindenkinél 15 százalék emelés biztosítható.

A 24 megjegyzi, hogy ez a mérték a városvezetés és a bérszövetségbe tömörülő szakszervezetek idén nyáron aláírt, 3 évre szóló bérpolitikai megállapodásából következik, amely a minimálbér változás alapján kalkulálja az emelés nagyságát.

Ha ezt vesszük alapul, akkor a mostani béremelés némileg elmarad a minimálbérétől, ugyanis az csaknem 20 százalékkal fog emelkedni a bűvös, 200 ezer forintos bruttó összegre.

Magyar Péter meglepő bejelentést tett, mégsem lesz ott pártja a megyei pártlistákon

A Tisza Párt alelnöke Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a tervekkel ellentétben a párt mégsem lesz ott a megyei pártlistákon.