Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,95 Ft
Euró
390,85 Ft
Font
457,72 Ft
Bitcoin
60,459 $

DNS-szerű kettős spirál formájú adattárolási módszert fejlesztettek ki

Napjainkban egyre több helyen alkalmaznak mágneseket adattárolásra, az új módszer segítségével azonban bővíthetik a maximális kapacitásukat.

Twenty20
Technológia

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Cambridge-i Egyetem Cavendish Laboratóriumának vezetésével egy nemzetközi csapat az általuk kifejlesztett fejlett 3D nyomtatási módszerrel olyan mágneses kettős hélixeket hozott létre, amelyek a mágneses térben nanoszintű topológiai textúrákat alakítanak ki, megnyitva ezzel az utat a következő generációs mágneses eszközök előtt.

Rengeteg munka folyt egy még meg nem született technológia, a versenypályás memória körül, amelyet először Stuart Parkin javasolt. Az ötlet lényege, hogy a digitális adatokat a nanodrótok mágneses tartományfalaiban tároljuk, hogy nagy megbízhatóságú, nagy teljesítményű és kapacitású információtároló eszközöket hozzunk létre” – mondta Claire Donnelly, a tanulmány főszerzője. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

A szóban forgó elképzelést mindig is nagyon nehéz volt megvalósítani, mert háromdimenziós mágneses rendszereket kell tudnunk megalkotni, és meg kell értenünk a három dimenzióba történő lépés hatását mind a mágnesezettségre, mind a mágneses mezőre nézve – tette hozzá a szakértő.

Ezért az elmúlt néhány évben a kutatásunk arra összpontosított, hogy új módszereket dolgozzunk ki a háromdimenziós mágneses struktúrák vizualizálására – így például a kórházi CT-vizsgálatra, azonban mágnesek esetében. Mindemellett kifejlesztettünk egy 3D-s nyomtatási technikát is a mágneses anyagok számára” – magyarázta Donnelly.

A kutatók célja most az, hogy feltárják a mágneses mező két dimenzióból három dimenzióba való átlépésében rejlő teljes potenciált. Érvelésük szerint a mágneses spirálok erősen kötött textúrái potenciális információhordozók lehetnek, és új lehetőségeket kínálnak a részecskecsapdák, a képalkotó technikák és az intelligens anyagok számára.