Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,81 Ft
Euró
393,36 Ft
Font
464,93 Ft
Bitcoin
56,984 $

Évek óta szennyvíz szivárog a Tisza-tóba, és egy ideig nem is fog változni a helyzet

A problémás helyzet már több mint 10 éve tart, a szennyvíz forrása azonban még mindig ismeretlen.

...svg content...Az abádszalóki Szalók Yacht Klub kikötõ a Tisza-tónál 2020. december 4-én. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság folyamatosan engedi le, illetve állítja be a tó téli vízszintjét, mivel a magas vízszint megtartása árvízvédelmi szempontból nagyobb kockázatot jelent. MTI/Czeglédi Zsolt
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Teszárné Nagy Marianna címzetes egyetemi docens, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) Regionális Laboratóriumának vezetője a Magyar Narancsnak arról számolt be, hogy a több mint 10 éve a Tisza-tóba szivárgó szennyvíz egyre komolyabb problémát okoz, a leginkább érintett két patak pedig az Eger- és a Laskó-patak.

A Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testülete által szervezett Nagy tavak-konferencián az is elhangzott, hogy e két patak már hosszú évek óta az erősen szennyezett kategóriába van sorolva, s bár a Tisza-tóban jelentősen kevesebb a szennyezettség, mindez jelentősen megnövekedett 2019-ben és 2020-ban.

Teszárné Nagy Marianna, az Országos Vízügyi Főigazgatóság hozzájárulásával megosztotta, a probléma gyökere abban rejlik, hogy nem megfelelő a jogszabályi háttér arra vonatkozóan, hogy a szennyvíz ne a természetes vizeinkbe kerüljön. A szennyvíztisztítók önellenőrzési terve ugyanis többnyire egyáltalán nem követeli meg a bakteriológiai paramétervizsgálatot, ami komoly probléma, hiszen így jóformán visszakövethetetlen a szennyvíz pontos eredete.

A legnagyobb szennyvíz-terhelők közé tartozik a térségben az Eger-patak és Laskó-patak, Eger és Füzesabony, azonban a KÖTIVIZIG nem rendelkezik információval arra vonatkozóan, hogy milyen vizsgálatokat szükséges elvégezniük a két település szennyvíztisztítójának, így azt sem tudni, hogy évente hány hatósági mérésre kerül sor, valamint az is rejtély, hogy pontosan mely szakaszon került szennyvíz a vízbe.

A helyzet megoldására pedig még nagyon sokat kell várnunk, hiszen azt sem lehet megállapítani, hogy a szennyezés emberi vagy állati eredetű, sőt, mint kiderült, a KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma nem alkalmas a humán és állati eredetű szennyezés elkülönítésére, így ez a rejtély sem fog megoldódni egyhamar.

Bloomberg: egyre több szövetségese fordít hátat Bidennek

A Joe Biden amerikai elnök teljesítménye körüli aggodalmak komoly kihívások elé állítják az Egyesült Államok külpolitikai kapcsolatait és a demokraták választási kilátásait.

Kutatás: idősen is megéri életmódot váltani, mert akár 100 évig is élhet

Egy friss kutatás arra a megállapításra jutott, hogy ha valaki idős korában változtatja meg életmódját, azzal is jelentősen hozzájárulhat a hosszabb élethez, sőt, akár a százéves kort is megérheti.