Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,54 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
452,92 Ft
Bitcoin
63,230 $

Újabb tilalom Afganisztánban: a nők csak férfi rokon kíséretében utazhatnak

A tálibok újabb szabályozásokat vezettek be, több érinti a nők jogait.

Fotó: Tálib fegyveresek járõröznek egy kabuli használtcipõ-piacon 2021. december 12-én. Afganisztánban az iszlamista tálib lázadók augusztusban harc nélkül elfoglalták Kabult, és átvették a hatalmat a Nyugat által támogatott kormánytól, miután az Egyesült Államok vezette NATO-erõk kivonultak az országból. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)
Közel-Kelet

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A tálibok közölték, hogy a hosszabb utazásra induló nőknek csak akkor biztosíthatnak szállást, hogyha van egy férfi rokon kísérőjük, a járműtulajdonosokat pedig felszólították, hogy csak hidzsábot viselő nőknek ajánljanak fel fuvart.

A közösségi oldalakon terjesztett iránymutatás hetekkel azután született, hogy a minisztérium arra kérte az afganisztáni televíziós csatornákat, hogy ne sugározzanak több drámát és szappanoperát női szereplőkkel. Soron kívül Szerdától ismét olcsóbb lesz az üzemanyag

A minisztérium arra is felszólította a női televíziós újságírókat, hogy műsorvezetés közben viseljenek hidzsábot, de a minisztérium utasítása arra is kitért, hogy az emberek ne hallgassanak zenét a járműveikben – írja a TRTWorld.

Augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok számos korlátozást vezettek be a nőkre és vonatkozóan, annak ellenére, hogy az 1990-es évekbeli első hatalomátvételükhöz képest enyhébb uralmat ígértek.

A nők jogait a tálibok előző hatalmi időszakában súlyosan korlátozták. Akkoriban arra kényszerítették őket, hogy a mindent eltakaró burkát viseljék, csak férfi kísérővel hagyhatták el otthonukat, és tilos volt dolgozniuk és tanulniuk.

Lázár János Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc után Szeged felzárkózását tűzte ki célul

Lázár János építési és közlekedési miniszter a dél-alföldi régió fejlesztésének prioritását hangsúlyozta egy makói sajtótájékoztatón.