Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

Elbocsátási hullámot indíthat a januári minimálbér-emelés

A munkáltatók nem annyira örülnek az emelésnek, mint a munkavállalók.

Fotó: Unsplash/Igal Ness
Belföld

Szabó Kata

Szerkesztő

2022. január elsejétől a bruttó minimálbér 200 ezer forint, a garantált bérminimum pedig bruttó 260 ezer forint lesz. Azon vállalatok esetében, ahol van ilyen munkavállaló, átlagosan 11 százalékos költségnövekedést várnak, ez a teljes hazai KKV körre nézve 7 százalékkal növeli a költségeket, beleértve az adókönnyítések hatásait.

A legnagyobb arányban a kisvállalatok körében vannak ilyen dolgozók, ezt követik a mikrovállalkozások és a középvállatok, a legkisebb arány pedig a nagyvállalatoknál van. Ágazatok szerint a kereskedelem és javítás szektorban vannak legnagyobb arányban, itt az összes foglalkoztatott 18 százalékát teszik ki. Ezt követi az üzleti szolgáltatások szektor, az építőipar, végül a feldolgozóipar. A feldolgozóiparban a legnagyobb a minimálbéren foglalkoztatottak aránya – közölte a GKI. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Megyék szerinti megoszlásban a legnagyobb arányban Baranya megyében vannak ilyen foglalkoztatottak (54 százalék). Magas az arány Békés-, Komárom-Esztergom-, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Tolna megyékben is. A legkisebb arányban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vannak (5 százalék), emellett Budapesten, Fejér, Somogy, Vas és Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyékben vannak.

A GKI Zrt. 4 fő feletti kis- és középvállalkozásokat érintő felméréséből az derül ki, hogy a vállalatok 3 százalékánál elbocsátásokat terveznek, méghozzá a minimálbér-emelés miatt. Ez pedig egy-egy vállalatnál átlagosan 5 főt, de akár 5-7 ezer foglalkoztatottat is jelenthet.

A felmérés kérdései arra is kitértek, hogy a vállalatok hogyan készülnek egy ilyen drasztikus emelésre. A cégek 3-4 százaléka tervezi a munkaidő csökkentését, egyes dolgozók más munkakörbe sorolását vagy a cafeteria csökkentését. Ez az arány a minimálbéreseket vagy garantált bérminimumosokat is foglalkoztató vállalatoknál 6-7 százalék is lehet.

Az energia költségek drasztikus emelkedése, a nyers- és alapanyag árak gyors emelkedése szintén sújtja őket, miközben a vevői oldal erősen ár érzékeny, így kétséges, mekkora költségnövekedést képesek elfogadtatni. Ha az áremelési szándékok sikertelenek lesznek, úgy nagyobb arányú csőd vagy elbocsátási hullám is lehet ebben a körben – írja a Napi a GKI nyomán.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.