Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Kukászsákokban bevitt pénzt fogadott el a bank, jött is a hatalmas bírság

A hatalmas mennyiségű pénz fekete szemeteszsákokban érkezett, és megtöltötte a fiók két plafonig érő széfjét is, mégsem vált gyanússá senkinek.

...svg content...Fotó: Unsplash
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Hatalmas mennyiségű tisztára mosott pénzt helyeztek el a brit NatWest Bank fiókintézeteiben, a bank azonban nem tett bejelentést arról, hogy ezt gyanúsnak találná. A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (FCA) 264 millió font, azaz mintegy 110 milliárd forint bírságot szabott ki a mulasztásért – számolt be a The Guardian.

A pénz a bank egyik ügyfelétől, a Fowler Oldfield ékszerüzlet bradfordi ékszerészétől származott, aki öt év alatt 365 millió fontot helyezett el a banknál, és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség figyelmét is magára vonta. Azt feltételezték, a pénz az ellenőrzött kábítószer-kereskedelemmel lehetett kapcsolatban. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az ékszerüzlet azt állította, törmelékarany felvásárlásával foglalkozik, amelyet rudak vagy szemcsék formájában árusítanak ékszerészek számára. 2013-tól azonban bevételeik olyan gyors gyarapodásnak indultak, hogy a napi 1,8 millió fontot is elérték.

Az ország mintegy 50 fiókját használták a befizetésekhez, időnként pedig nagy, fekete szemeteszsákokban szállították a számlálatlan bankjegyeket a fiókba. A készpénz megtöltötte a bank két padlótól mennyezetig érő széfjét is.

Tudósok elvennék a katonák pénzét, inkább a szegények között osztanák szét

Az eset azért is különleges, mert ez az első alkalom, hogy az Egyesült Királyságban a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság büntetőeljárást indított volna egy pénzintézet ellen a pénzmosási törvények megsértése miatt – jegyezte meg az Origo.

A NatWest Bank vezérigazgatója, Alison Rose mély sajnálatát fejezte ki, amiért nem követték nyomon egyik ügyfelüket a pénzmosás megelőzése érdekében. Úgy nyilatkozott, a jövőben a bank jelentős erőforrásokat fektet majd a pénzügyi bűnözés elleni folyamatos küzdelembe.