Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,51 Ft
Euró
389,40 Ft
Font
453,56 Ft
Bitcoin
61,712 $

Hamarosan csökkenhet a DDR5 memóriák ára, de a chiphiány még közbeszólhat

Az Intel 12. generációs Alder Lake processzorainak megjelenésével beköszöntött a DDR5 memóriák korszaka, ami azonban óriási drágulást idézhet elő az egyébként is készletszűkében lévő piacon.

G-Skill
PC

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Míg a notebook-szállítások várhatóan 2021 utolsó negyedévét az előrejelzésekkel összhangban zárják, az év elején a szokásos Q1-es visszaesés teljes mértékben érvényesülni fog – olvasható a TrendForce elemzésében.

Ugyanakkor a PC-gyártók folyamatosan módosítják a DRAM-készletszintjeiket, hogy mind a laptopok, mind az asztali számítógépek iránti keresletet kielégítsék. Ennek eredményeképpen a vásárlói kereslet, a ciklikus visszaesés és a nyereséget hajszoló DRAM-szállítók kényes egyensúlya miatt a prognózisok szerint a PC DRAM-árak (DDR4) 5-10 százalékkal csökkenhetnek 2022 első negyedévében, miközben a DDR5-ös árak esetében valamivel kisebb, 3-8 százalékos csökkenésre számíthatunk. Soron kívül Lehúzta a vécén újszülött gyermekét egy 15 éves lány, vádat emeltek ellene

Rossz hír azonban, hogy az új modulok átlagos eladási ára (ASP) nem sokat fog változni. Mivel az első Alder Lake processzorok csak november elején érkeztek meg, a vásárlók jelenleg választhatnak, hogy DDR4- vagy DDR5-alapú alaplapokat használjanak, ezért az átállás még váratni fog magára.

Amint a beszállítók nekiállnak a DDR5-ös RAM-ok gyártásának felfuttatásához, és az Intel elkezdi a piacot további Alder Lake processzorokkal elárasztani, a helyzet várhatóan megváltozik. A fordulópontot az AMD Zen 4 processzorok megérkezése jelentheti, ami tovább ösztönözheti az iparágat a DDR5 modulok általános elterjedése felé.

Ami a grafikus DRAM-ot illeti, a beszállítók a jelentések szerint lassan áttérnek a 8 GB-os chipekről a 16 GB-os egységekre, mégpedig a Micron jóvoltából, melynek tényéhez szorosan kapcsolódik, hogy a 8GB-os chipek árazása a közelmúltban emelkedett a mainstream grafikus kártyákban való elterjedtségük miatt.

Katasztrófahelyzetet hirdettek Texasban, életveszélyes áradásokra figyelmeztetnek

A viharos időjárás súlyos áradásokkal fenyeget Texasban.

Elgázolt egy embert a vonat Érdnél, késő estig helyszínelhetnek

Újabb és újabb vonatgázolásokat jelentenek be, most épp Érdnél történt baleset, ami miatt várhatóan késő estig csak vágányon fognak haladni a vonatok az érintett szakaszon.