Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,30 Ft
Euró
391,12 Ft
Font
458,44 Ft
Bitcoin
63,868 $

Jelentősen csökkenti a kannabiszolaj a rohamok gyakoriságát epilepsziás gyermekeknél

Egy friss brit tanulmány szerint a kannabiszból előállított gyógyhatású készítményekkel kezelt epilepsziás gyermekeknél 86 százalékkal csökkent a rohamok gyakorisága.

Twenty20
Orvostudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

2018-ban az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) jóváhagyta az Epidiolex nevű CBD-készítményt a gyermekkori epilepszia súlyos formáinak kezelésére – ez volt az első kannabiszból előállított gyógyszer, amelyet az Egyesült Államokban engedélyeztek orvosi felhasználásra.

A tudósok már jóval több mint egy évszázada felismerték, hogy a kannabisz hatékony görcsoldó, az újabb kutatások szerint a CBD a felelős elsősorban ezekért a terápiás előnyökért. Az Epidiolex és más, CBD-re összpontosító termékek azonban nem mindig voltak hatékonyak: egyes tudósok azt feltételezik, hogy a kannabisz terápiás eredményeit a növényben található több száz különböző, jellegzetes vegyület szinergikus hatása befolyásolja. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

A BMJ Pediatrics Open tudományos folyóiratban megjelent új kutatás 10 olyan gyermekről számol be, akiknél kannabiszkivonatokat használtak súlyos epilepszia kezelésére – összességében 86 százalékos rohamgyakoriság-csökkenésről számoltak be a különböző növényi termékek alkalmazásával.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az eredmények megfigyelésen alapulnak és retrospektívek. Ez a tanulmány nem egy kontrollált vizsgálat volt placebocsoporttal, hanem 10 különálló esettanulmányt fed le, amelyek mindegyike egyedi esettörténettel rendelkezik.

A vizsgálatban szereplő gyermekek közül kettő például korábban sikertelenül próbálta az Epidiolexet a rohamaik kontrollálására, ezen kívül a vizsgálatban részt vevő fiatalok számos, eltérő hatóanyag-tartalmú növényi kannabisz-kivonatot használtak.

A kutatók azt is hozzátették, hogy a THC- és CBD-koncentráción túl kevés adat áll rendelkezésre ezen növényi termékek kémiai összetételéről, így nem világos, hogy pontosan milyen egyéb kannabiszvegyületek kombinációja játszhatott szerepet az eredményekben.

A tanulmány foglalkozik a THC terápiás célú beadásának ellentmondásos témájával is, melynek apropóján kutatók felhívták a figyelmet, hogy a növényi kannabisztermékek gyermekeknél jelentkező esetleges káros hatásait az epilepsziaellenes gyógyszerek (AED) ismert mellékhatásaihoz mérten szükséges mérlegelni.

„Lehetséges, hogy a kannabisz nemcsak a rohamok csökkentésében hatékony, hanem a viselkedési és kognitív zavarok kezelésében is. Az, hogy az orvosi marihuána csökkentette az alkalmazott hagyományos rohamellenes gyógyszerek számát, ígéretes eredményként értékelhető, azonban ahhoz, hogy biztosat mondhassunk, további adatokra van szükség” – mondta Jonathon Arnold, a Sydney-i Egyetem tudósa, egyben a kutatás társszerzője.