Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,568 $

Háborús jóvátételt követel Lengyelország az új német külügyminisztertől

Az új német kormány külügyminisztere, Annalena Baerbock Varsóba látogatott első hivatalos külföldi útjának harmadik állomásaként, ahol a lengyelek háborús jóvátételi követelésével találkozott. 

...svg content...Fotó: EPA/Albert Zawada
Európa
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Baerbock és lengyel kollégája, Zbigniew Rau a két szomszédos ország közötti kapcsolatok fontosságát hangsúlyozták, ugyanakkor mindketten elismerték, jelentős nézetkülönbségek is vannak közöttük, többek között Lengyelország háborús jóvátételre vonatkozóan.

“Sok olyan témáról beszéltünk, amelyekben egyetértünk, de olyan kérdésekről is, amelyek megosztanak bennünket. A lengyel-német barátság felbecsülhetetlen, de nem magától értetődő dolog, különösen, ha figyelembe vesszük a lengyelek szenvedését Németországtól miatt a háború idején” – mondta Baerbock, aki a Zöldek társelnöke, aki a héten lépett a hivatalába.  Soron kívül Orbán Viktor hétvégén is munkában van, Csehországba utazott

“A koalíciós megállapodás a német bűnösségre, felelősségre és kötelezettségekre hivatkozik. A mi történelmi feladatunk a béke és a barátság ápolása”

– jelentette ki. 

Rau megköszönte Baerbocknak, hogy Párizs és Brüsszel után rögtön Varsóba látogatott. Elismerte a kapcsolatok erősségét, ugyanakkor utalt a háború örökségére is, megjegyezve, hogy “sok kérdést nem sikerült úgy megoldani, hogy az tükrözze a közvélemény igazságérzetét”.

Lengyelország “elvárja az új német kormánytól, hogy kész legyen szembenézni ezzel a felelősséggel, többek között kártérítés és jóvátétel formájában” – idézte Rau szavait a Notes from Poland. Varsó a közelmúltban ismét elkezdte követelni a jóvátételt a németektől, az előző, még Angela Merkel vezette kormány azonban elutasította, arra hivatkozva, hogy nincs jogalapja. 

Baerbock a látogatása előtt hangsúlyozta, hogy a partnereivel folytatott megbeszéléseinek szerves részét képezik majd az EU “alapvető értékei és szabályai”” Figyelmeztetett arra, hogy “különösen a jogállamiság és az emberi jogok esetében nem engedhetjük meg Európa alapjainak elpusztulását”.

Deutsch Tamás szerint a Tisza Párt az új DK, Magyar pedig Péter a következő Gyurcsány

Deutsch Tamás azon a véleményen van, hogy a Tisza Párt lett az új DK, és Gyurcsány Ferenc sem tűnt el, mert valójában Magyar Péterré változott.

Jön Szoboszlai következő nagy meccse, élőben adja a tv

Szoboszlai Dominik mérkőzését is élőben adja a televízió, ami a Manchester City újabb pontvesztése miatt különösen fontos lehet.

Óriási híreket kaptak Szoboszlaiék a meccsük előtt

A Manchester City egyértelműen gödörbe került, jól bizonyítja mindezt az is, hogy két meccs óta nyeretetlenek.