Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,69 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
457,49 Ft
Bitcoin
60,025 $

Képek: elbúcsúztak a legendás magyar színésztől, aki tragikus hirtelenséggel hunyt el

Végső búcsút vettek Oszter Sándor Kossuth-díjas színművésztől a Farkasréti temetőben. 

Fotó: Oszter Sándor portréja a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész temetésén a Farkasréti temetõben 2021. december 11-én. A mûvész 73 éves korában, október 29-én hunyt el. MTI/Mohai Balázs
Style

Takács Petra

Szerkesztő

Családja, barátai, pályatársai és tisztelői körében végső búcsút vettek Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésztől szombaton a Farkasréti temetőben.

A búcsúztatáson felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök gyászoló családnak írt levelét, amelyben a miniszerelnök hangsúlyozta: sok színész vágyik olyan szerepre, ami miatt már életében lengeda lesz. Oszter Sándor számára ez volt Rózsa Sándor figurája, sokak számára ő mindörökké a betyárok királya marad, az  elmúlt évtizedek során azonban bebizonyította, hogy messze több annál és színpadon és filmben is bármit el tudott játszani. Soron kívül Úgy tűnik, mégsem épül új kínai autógyár Magyarországon

Kisujjában volt a tragédia és a komédia, a vers, a próza, az ének és a tánc, ezért éppolyan hitelesen alakította a munkást és hősszerelmest, mint Othellót, a 80 huszár Máté Péterét vagy sok évvel később az Argo Tejesemberét. „Bár hívták Hollywood-ba, mégis ragaszkodott hazájához és az anyanyelvű játékhoz, ezért haláláig a mi hősünk maradt, aki számos felejthetetlen színpadi alakítással és filmszereppel ajándékozott meg minket” – méltatta a színészt Orbán Viktor.

Páratlanul gazdag színészi pályája során Oszter Sándor mindvégig szilárd értékrend mentén vallott hazáról, nemzetről, büszkén megélve és vállalva magyarságát, ápolva kulturális örökségünk hagyományait – hangsúlyozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere búcsúlevelében, amelyet szintén felolvastak.

A miniszter szerint alakításai, szereposztásai a színházban és a filmvásznon is, hitelesek és örökérvényűek voltak. Úgy véli, kivételesen erőteljes egyénisége meghatározóvá vált az elmúlt évtizedek hazai filmes és színházi életében. „Jellegzetes hangja fülünkben cseng, lendületes és intenzív jelenléte a vásznon és a színpadon, nyomott hagyott mindnyájunkban” – méltatta a színészt Kásler Miklós. 

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében búcsúzott a tragikus hirtelenséggel életének 73. évében elhunyt színésztől. Mint mondta, Oszter Sándor az életben és művészetében is az „egészet akarta”, nem érte be a pótlékkal, mellékessel, nem félt az igazat és a teljességet keresni. Életét és művészetét „a szó legnemesebb értelmében vett férfi-lét”, erő, megalkuvást nem ismerő sziklatermészet, valamint nagylelkűség és nagyvonalúság jellemezte. Az 1971-ben bemutatott Rózsa Sándor című, 12 részes történelmi sorozatban nyújtott legendás alakítása nyomán ismerte meg a széles közönség. „Ettől kezdve ő volt a betyár, az ikon, a férfi, akinek titka a teljesség megélésében rejtőzött” – hangsúlyozta, kiemelve, hogy Oszter Sándor tudta, a teljességhez szakadatlan munka, tanulás, szorgalom és elhivatottság szükséges. 

Szenvedéllyel élt, dolgozott és szenvedéllyel hit. „Ez a szenvedély emelte őt a legnagyobbak közé, hiszen a művészet nem létezhet e nélkül. Mesterségbeli tudás, szakma iránti alázat, adottságok, igyekezet az építő kövek, de a  kötőanyag mind között, a művészet, a szenvedély maga” – hangoztatta.

Oszter Sándor odadással állt helyt férfiként, apaként és nagyapaként, boldog, tartalmas és szeretetteli otthon teremtve családja számára. Otthona befogadott mindenkit aki szerette őt – mondta. Hozzátette, hogy a színész nyitott szívvel és bizalommal segítette, bátorította a fiatalokat, a tudását önzetlenül megosztva, nagylelkűen adva magából, mindazt, ami a lényege volt.   

Pályatársak nevében búcsúzott a színésztől Bodrogi Gyula, aki kiemelte:  halál nem illett soha Oszter Sándorhoz, „róla mintázni lehet/lehetett az életet”. „Tudtál tenni, tudtál lenni, tudtál szeretni nem szeretni, tudtál úgy élni, mintha élnél és tudtál játszani a halállal” – hangsúlyozta.

„Soha nem láttalak meghalni, most becsaptál minket, megcsaltál minket, de nem menekülsz, utánad megyünk te betyár, te örök Rózsa Sándor, nyugodj békében”

– mondta Bodrogi Gyula.  

Nekünk, akik itt maradtak, mindig fájdalmas a búcsúzás. Nem azért, amit elmondtunk vagy megtettünk, hanem azokért a szavakért és tettekért, amelyről azt gondoltuk, hogy ráérünk arra még – búcsúzott a család nevében Popovics Tamás.

(MTI)

Fotó Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc díjas magyar énekes egy szál rózsával a kezében Oszter Sándor temetésén a Farkasréti temetõben 2021 december 11 én A Kossuth és Jászai Mari díjas színész 73 éves korában október 29 én hunyt el MTIMohai Balázs
Fotó Hagyományõrzõk Oszter Sándor temetésén a Farkasréti temetõben 2021 december 11 én A Kossuth és Jászai Mari díjas színész 73 éves korában október 29 én hunyt el MTIMohai Balázs
Fotó Utolsó útjára kísérik Oszter Sándort a Kossuth és Jászai Mari díjas színész temetésén a Farkasréti temetõben 2021 december 11 én A mûvész 73 éves korában október 29 én hunyt el MTIMohai Balázs

Vitézy Dávid ismét beszólt Karácsony Gergelynek

A jelenlegi főpolgármester egyelőre nem reagált erre.

Van olyan beszállító cég, amely behajtót fogadott az eladósodott kórházak miatt

Az eladósodott magyar kórházak ellen indítottak behajtási eljárást a műtéti anyagokat szállító cégek.

Úgy tűnik, mégsem épül új kínai autógyár Magyarországon

Joó István, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója szerint alaptalanok a magyar sajtóban terjedő hírek, melyek egy új kínai autógyár építéséről szólnak.