Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,944 $

A Magyar Orvosi Kamara inkább eltörölné az oltási regisztrációt

A Magyar Orvosi Kamara nem ért egyet az oltáshoz kötött regisztrációval, és több kérdésben is változtatásokat javasol az Operatív Törzsnek.

...svg content...Fotó: EESZT Információs portál
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Magya Orvosi Kamara is mérlegelte a jelenlegi járványügyi helyzetet, és arra a megállapításra jutottak, hogy az oltáshoz kötött kötelező jellegű regisztrációs folyamat bonyolult, felesleges és semmilyen értéket nem tesz hozzá a szervezéshez. Mindezt egy, az Operatív Törzsnek küldött levelében fejtette ki a kamara:

„Tekintettel arra, hogy az oltások beadása egységesen, az EESZT-ben rögzítésre kerül, valamint a kormányzati tájékoztatás alapján elegendő mennyiségű oltóanyag áll rendelkezésre jelenleg és a jövőben is, a regisztrációnak semmilyen hozzáadott értéke nem látszik az egyébként is rendelkezésre álló adatokhoz, csupán hátráltatja a szervezést, az oltást felvevőknek indokolatlan terhet jelent”. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A Magyar Orvosi Kamara három pontos javasolt változtatásokat a jelenlegi rendszerben, melyek nagyban megkönnyítenék az oltás felvételét, ami azonban a legfontosabb, hogy elősegítené a járvány elleni védekezést. Tapasztalataik szerint az oltási akcióhét azért is volt jó ötlet, mert az emberek szívesebben mennek el beoltatni magukat, ha nem kell bajlódniuk a bonyolult és értelmetlen regisztrációval.

A Népszava azt írja, az 5-11 évesek oltásával kapcsolatban megjegyezték, bár örülnek annak, hogy ez a korosztály is megkaphatja a koronavírus elleni védőoltást, az oltások szervezése itt is masszív problémákba ütközött:

„Azzal, hogy megnyílt a 12 év alattiak oltásának lehetősége, ismét előkerült az oltási regisztráció nehézkessége, nevezetesen az e-mail cím megadásának problémája. Több gyermekes, informatikában járatlan családok esetén ez akár több órás folyamat is lehet új e-mail címek regisztrálásával és adminisztrációval”.

Legkevésbé sem indokolt, hogy egy szülő azért hozzon létre 5 gyermek esetében például 5 különböző e-mail címet, hogy aztán azokat a regisztráción kívül soha többé ne használja. E probléma kiküszöbölésére a kamara azt a javaslatot tette, hogy egységesen legyen elegendő csak a szülő e-mail címe a regisztrációnál.

Az e-mail kapcsán azonban további problémákra is felhívta a figyelmet a kamara: érthetetlen, hogy miért kell megadni az e-mail címet, amikor az oltással kapcsolatosan semmiféle e-mail nem érkezik a rendszerből a regisztráltak számára. Arra vonatkozóan is javaslatot tettek, hogy e-mail cím helyett inkább a TAJ-számot kérjék el, hiszen ez hatalmas segítséget jelent az orvosoknak az oltások szervezésében.

Meglepő kijelentést tett Vitézy Dávid

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt egy friss interjúban kifejtette, hogy elvi szinten nem zárkózna el a Karácsony Gergellyel való együttműködéstől a június 9-i választás eredményétől függetlenül.