Óriási javulást mutat a mezőgazdaság, 2021-ben berobbant a termelés
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján kiderült, az idei év 2020-hoz képest sokkal kedvezőbbnek bizonyult az agrárszektorban.
Miközben a növénytermesztés volumene 6,5 százalékkal kisebb, az állattenyésztésé 4,5 százalékkal nagyobb lett, a szolgáltatásoké pedig változatlan maradt. A gyümölcsfélék, az állatok és az állati termékek termelése bővült, a többi mezőgazdasági termékcsoporté csökkent, vagy nem változott.
A KSH jelentéséből megtudhattuk, 2021-ben az előző évhez képest a gabonafélék mennyisége összességében 10 százalékkal kisebb lett, a kukoricatermelés 23 százalékos visszaesését csupán az árpa és a búza termesztésének növekedése ellensúlyozta.
A repce termésmennyisége 20 százalékkal lett kevesebb termőterületének csökkenése miatt, a napraforgóé nem változott, a fehérjenövényeké és a dohányé nőtt, így az ipari növények mennyisége összességében 6,3 százalékkal zsugorodott. A takarmánynövények volumene 4,6, a kertészeti termékeké 3,7, a burgonyáé 18 százalékkal csökkent.
Az élő állatok termelése 4,9 százalékkal nagyobb lett. Az állati termékek termelése 3,5 százalékkal emelkedett, a nyers tehéntejé szintén bővült, a többi terméké változatlan maradt.
A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 13%-kal nőtt, termelési volumene – az árak 16%-os emelkedése mellett – 2,3%-kal csökkent.
A folyó termelőfelhasználás volumene nem változott, ára összességében 15%-kal emelkedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül az állatgyógyászat és az állati takarmányok volumenében következett be 1–1%-os növekedés, a műtrágya- és növényvédőszer-felhasználás csökkent, a többi ráfordítás változatlan maradt.
A bruttó hozzáadott érték 10%-kal bővült, volumene 5,6%-kal szűkült. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 3,5%-kal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 7,6, a vállalkozói jövedelem 12%-kal növekedett.
A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme („A” mutató) 6,5%-kal meghaladta az előző évit.