Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,02 Ft
Euró
390,36 Ft
Font
456,60 Ft
Bitcoin
61,296 $

Napelemeket kap az észak-koreai határőrség, miközben az ország nagy részében sokszor nincs áram

Phenjanban az nem számít különösebben, hogy a lakosság egy jó részének nincs elektromos árama, fontosabbnak találják, hogy a határőrségnek legyen elég az éjszakai ellenőrzésekre.

A kínai Népi Felszabadító Hadsereg egyik katonája áll Észak-Korea pekingi nagykövetsége elõtt 2018. március 27-én. Egyes sajtóértesülések szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ látogatott Kínába, a dél-koreai média híradásai szerint pedig az észak-koreai vezetõ képviseletében a húga, Kim Jo Dzsong érkezett Pekingbe. (MTI/EPA/Vu Hong)
Ázsia

Nagy Noel

Szerkesztő

Több egybehangzó forrás is megerősítette a Radio Free Asia számára, hogy Észak-Korea külön napelemeket helyezett ki a kínai határhoz, hogy biztosítsák a határőröknek a megfelelő áramellátást az éjszakai megfigyelés idejére.

Észak-Koreában egyáltalán nem nevezhető ritkának, hogy jelentősebb és tartósabb áramkimaradások történnek, különösen a Phenjanon kívüli vidéki régiókban. Sok vidéki településen vagy egyáltalán nincs, vagy csak napi néhány órára van elektromos áram. Soron kívül Olajat talált a Mol Tura közelében

A téli időszak még nehezebb szokott lenni, ugyanis az jelentősen megnehezíti az ország elavult elektromos hálózatának működését, részben azért is, mert a vízerőművek a hideg észak-koreai télben működésképtelenné válnak.

A lakosság nagy része pedig egyszerűen nem tudja megengedni magának, hogy napelemeket telepítsen a háza tetejére, hogy a napi 24 órájában legyen áram. A hadsereg azonban ennél jóval szerencsésebb, ugyanis megkapják az állami segítséget a lakossággal ellentétben.

Az észak-koreai határőröknek ugyanis parancsba adták (részben a járvány miatt is), hogy minden csempészre, illetve ki- és beszökőre csapjanak le – az éjszakai ellenőrzések megkönnyítése végett pedig most napelemeket telepítettek a határ közelébe.

Jelentős mennyiségű áramot kell generálnia a szóban forgó paneleknek, ugyanis folyamatos fényáradatot kell biztosítani a határhoz, hogy még a legsötétebb zegzugait is lássák a Kínával közös határnak.

„A múlt hónaptól kezdődően folyamatosan szereljük fel a napelemeket, hogy a drótkerítés teljes kivilágítást kapjon, így alaposabban tudjuk a határt ellenőrizni. A napelemeket itthon csináljuk, ami egy akkumulátorba tárolja el a generált áramot, amit így éjszaka fel tudunk használni”

A napelemek gyártásához használt nyersanyagok Kínából érkeztek, és mintegy 150-200 méteres távolságban helyezték el őket egymástól a határ mentén. Az RFA-nak nyilatkozó forrás azt is elmondta, hogy eddig minden napelemet Kínából importáltak, most már csak a nyersanyagot kell hozzá és Észak-Koreában szerelik őket össze.

Nagyon komoly szigorítást eszközölt Észak-Korea a kínai határon, hogy elkerüljék a koronavírus-járvány terjedését. Ehhez parancsba adták a határőröknek, hogy egy kilométeres körzetbe bárkit lelőjenek, aki csempészni vagy szökni próbál.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.