Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,52 Ft
Euró
389,51 Ft
Font
455,43 Ft
Bitcoin
57,122 $

Komoly problémákat idézhet elő a lakhelyről szóló új rendelkezés

Faragó János jogász szerint az újonnan érvénybe lépett törvény lényegében levelezési címmé alacsonyítja a lakcímet.

Twenty20
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Január elsejétől megváltoztatja a lakóhely eddig használatos fogalmát az Országgyűlés által nemrégen elfogadott törvénymódosítás. A részletes indoklás szerint ezután a polgár szabadon megválaszthatja azt a helyet, amelyet az otthonának tekint – anélkül, hogy folyamatosan ott lakna.

Faragó Jánost, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő jogásza az InfoRádiónak adott interjújában kiemelte, a lakóhelyre azt mondta eddig a törvény, hogy az a hely, ahol a polgár életvitelszerűen otthonként lakik, a tartózkodási hely pedig egy időleges átmeneti szálláshely tulajdonképpen. Ahhoz, hogy az ember tudja, hogy mit jelent a lakóhely és a tartózkodási hely, nem kellett semmilyen jogi előismeret, mert a szavak jelentése adta magát. Ezen a helyzeten módosított kicsit a jogalkotó. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A tartózkodási helyhez nem nyúlt érdekes módon, de a lakóhely most már nem azt jelenti, amit gondolnánk a szó köznapi értelme alapján, hanem gyakorlatilag egy tetszőleges cím, amelyen keresztül a polgár tartja a kapcsolatot az állami, önkormányzati szervekkel és egyéb szervezetekkel. Tehát kicsit egyfajta levelezési címnek degradálódott a lakóhely fogalma. Azt mondjuk hozzáteszi a törvény, hogy vélelmezni kell, hogy az állampolgár bejelentett lakóhelye egyúttal a tényleges lakóhelye is, de ez a vélelem csak addig áll fenn, amíg az ellenkező bizonyítására nem kerül sor. Az pedig kimondott jogalkotói szándék, a törvénymódosító jogszabály indokolásából kiderül, hogy a továbbiakban nem köteles ténylegesen a lakóhelyként feltüntetett helyszínen lakni az állampolgár” – magyarázta.

A cégek levelezési címével vont párhuzamot, miszerint a cégtörvény úgy rendelkezik, hogy a székhely egyfajta levelezési hely. Ehhez hasonló funkciót tölt be a lakóhely az új törvény szerint, legalábbis ez tűnik a jogalkotói szándéknak. Vagyis a hatóság nem feltétlenül fogja a lakóhelyén találni az embert a napnak abban a szakában, amikor ott szokott lenni, csak annyit tudni, hogy az ide kézbesített küldemény eljut hozzá:

Az egyik problémaforrás lehet, hogyha a lakástulajdonos ellen végrehajtás indul.„Az eddig is úgy volt, hogy ha volt mondjuk egy adós, aki kiköltözött egy adott címről, de a bejelentett lakcímét ottfelejtette valamilyen okból kifolyólag az adott lakcímen, és mondjuk a tulajdonos vagy az új tulajdonos nem jelentette ki ezt az adós személyt a régi lakcíméről, akkor bizony a végrehajtó az első körben nem tud mit tenni, felkutatja a lakcímnyilvántartásban, hogy az illető hol lakik, és oda fog kimenni vagy oda fogja küldeni a felszólítását.”

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.