Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,29 Ft
Euró
386,63 Ft
Font
451,40 Ft
Bitcoin
66,448 $

Koncentrációs táborokhoz hasonlította a menekülttáborokat Ferenc pápa

A katolikus egyházfő finoman szólva sem elégedett azzal, amilyen állapotba vannak a menekülttáborok világszerte.

...svg content...Nikosz Déndiasz görög külügyminiszter (k, jobbról) fogadja Ferenc pápát az athéni nemzetközi repülõtéren 2021. december 4-én. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

Ferenc pápa szerint ugyanis a jelenlegi menekülttáborok még Európában is leginkább a náci koncentrációs táborokhoz vagy a sztálinista gulágokhoz hasonlíthatóak – idézte az egyházfő beszédét a Reuters, amit a ciprusi látogatása során tett.

„Testvéreim, ez napjainkban történik. Ezek olyanok, mint a koncentráció táborok, ahol a nőket pénzért adják-veszik, a férfiakat pedig megkínozzák és rabszolgasorsba döntik” Soron kívül Szentkirályi Alexandra ismét Karácsonynak üzent: hová tűnt a 200 milliárd?

Az egyházfő által megemlített példa egyébként Líbia egyik menekülttáborában zajlott le, ahova számos olyan menekültet és bevándorlót szállítanak, akiket kiutasítottak Európából. Ferenc pápa szerint a legnagyobb probléma ezzel a helyzettel, hogy már mindenki kezd hozzászokni, így nem teszünk semmit.

A pápa elismerte, hogy neki sem volt nagy öröm ennyire szomorú dolgokról beszélni és valamennyire már bánja is, de elmondása szerint személyes felelősségének érzi, hogy mindenki szemét felnyissa a problémákra.

Ferenc pápa egyébként ezeket a megjegyzéseket „soron kívül” tette, vagyis ezeket nem szerepeltek az előkészített beszédében. Indoklása szerint azért gondolta felemelni a szavát, mert meghallgatta a menekültek történetét, amik rendkívül megérintették.

Ilyen menekült Marcolins is, aki Kamerunból érkezett Európába. Mint mondta, napi szinten tapasztalja a menekültek ellen irányuló gyűlöletet, valamint a saját szülőhazájában is meg kellett tapasztalnia, hogy a gyűlölettől vezérelve mire képesek egymással az emberek.

„Létezik az a gyűlölet, amitől egy ember nem csak lelövi a másikat egy fegyverrel, hanem el is töri annak csontjait, miközben mások ezt nézik”