Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,61 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
453,80 Ft
Bitcoin
63,996 $

Hónapokig tartó világosság után két percre sötétségbe borul az Antarktisz

Október óta nem ment le a Nap az Antarktiszon, a Föld legdélebbi kontinensén folyamatos világosság honol.

Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

December 4-én, szombaton sötétség fog végigsöpörni a Nyugat-Antarktisz vastag jégrétege fölött, a Hold ugyanis közvetlenül a Nap előtt halad majd el, eltakarva annak fényét, teljes napfogyatkozást előidézve.

A napfogyatkozás útvonala előreláthatólag áthalad az argentin, brit és chilei antarktiszi területeken, valamint a Marie Byrd-föld néven ismert területen is, mindeközben Dél-Amerika, Afrika, Ausztrália és Új-Zéland déli csücskében meglehetősen csekély mértékben tűnik csak el a központi csillag az égboltról – írta a The Conversation portál. Soron kívül Orbán Viktor: „Váratlanul betoppanok” (videó)

A napfogyatkozások viszonylag ritka események, mivel a Hold pályája 5 fokkal megdől a Föld Nap körüli pályájához képest, így nem teljesen egy síkban mozognak. Nagyjából félévente azonban a pályák összehangolódnak, és így két napfogyatkozás jön létre – holdfogyatkozás teliholdkor, majd napfogyatkozás újholdkor, vagy fordítva.

A holdfogyatkozásokat többen látják, mert a jelenség idején a Föld éjszakai oldalán mindenki észlelhetővé válik az esemény. Napfogyatkozás ugyanilyen gyakran történik, de sokkal kevesebben nézhetik végig, mivel a Nap előtt elhaladó Hold által keltett árnyék a Föld sokkal kisebb részét fedi le.

Ráadásul a részleges napfogyatkozásokat nehéz megfigyelni, ugyanis eltörpülnek a teljes napfogyatkozás nyújtotta élményekhez képest, és gyakran csak speciális teleszkópok segítségével detektálhatóak.

A Hold árnyéka a Földre vetülve csak 100-260 kilométer széles; ezen a keskeny útvonalon belül kell tartózkodni ahhoz, hogy teljes napfogyatkozást láthassunk, ezért a napfogyatkozás-vadászok gyakran beutazzák az egész világot, hogy a megfelelő időben a megfelelő helyen legyenek, viszont amikor a jelenség egy olyan távoli helyen következik be, mint az Antarktisz, oda még ők sem juthatnak el.

A következő teljes napfogyatkozás a déli félteke ezen régiójában egyébként minden valószínűség szerint 2023 áprilisában lesz. A teljesség sávja éppen csak el fogja érni Ausztráliát Exmouth közelében, míg az Antarktisz újból sötétségbe borulhat.

Nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről

Fejbőrünk állapota akár komoly problémákat is jelezhet, de ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el.