Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,80 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,93 Ft
Bitcoin
63,982 $

Több olasz városban ismét kötelező a szabadtéri maszkviselés

Rómában egészen újévig kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk viselete.

Fotó: Unsplash/Maria Dolores Vazquez
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az olasz fővárosban újból kötelező az orrot és szájat elfedő maszk használata szombattól egészen újévig – jelentette be az intézkedést Roberto Gualtieri római főpolgármester csütörtökön.

A főpolgármester közlése szerint a kötelező maszkviselés mindenekelőtt a római belvárosra vonatkozik, ahol a vásárlóutcák és a turisztikai látványosságok zöme található. Soron kívül Orbán Viktor: „Váratlanul betoppanok” (videó)

A szigorítás a városközpont mellett több peremkerületre is érvényes. Mivel azonban nehéz követni, melyik kerületben vagy utcán kötelező a maszk, a rómaiak között az az általános vélemény uralkodik, hogy jobb mindenhol viselni.              

A maszkviselési kötelezettség szombattól egyelőre december 31-ig érvényes, de Roberto Gualtieri megemlítette, hogy ez a szigor akár tovább is tarthat, a maszkviselési kötelezettség hosszabbítható. A szabályok betartását a hatóságok ellenőrzik, a rendelkezést megszegőket 400-tól 1000 euróig terjedő bírsággal büntetik.

A maszk használata kötelező az összes piacon, szabadtéri rendezvényen és minden más tömegeseményen.

A szabadtéri maszkhasználatot júniusban törölték el Rómában. Belső téren 2020 februárja óta kötelező a maszk viselése, ezt azóta soha nem függesztették fel.

Lazio tartomány – amelynek Róma a székhelye – több városában, köztük a repülőteréről ismert Fiumicinóban, vagy Albanóban és Frascatiban szintén ismét kötelező a szabadtéri maszkviselés.

Ugyanezt a korlátozást vezették be jó néhány olasz nagyvárosban, így például Torinóban, Milánóban, vagy Nápolyban, és csütörtöktől Szicília egész területén, valamint Friuli-Venezia Giulia tartományban. Az északolasz Trentino-Alto Adigéban hétfőtől lesznek kötelezőek ugyanezek a korlátozások.  

A polgármesterek azt szorgalmazzák, hogy a római kormány december 6-tól országosan rendelje el a kötelező maszkviseletet az akkor életbe lépő – és az oltás nélkülieket korlátozó – szigorításokkal egy időben.

(MTI)

Nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről

Fejbőrünk állapota akár komoly problémákat is jelezhet, de ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el.

Nem bírt a Juventus az AS Romával

Az AS Roma és a Juventus vasárnap este feszült egymásnak a Seria A 35. fordulójában, és ugyan a vendégek nem bírtak a hazai csapattal, a rómaiak húzták a rövidebbet.

Ezekkel a gólokkal lett bajnok a Real Madrid (videó)

A Real Madrid meccse nem volt a legsimább a Cadiz ellen, mégis 3-0-ra nyertek, majd a Barcelona vereségével bajnoki címet ünnepelhettek.