Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,85 Ft
Euró
396,48 Ft
Font
474,83 Ft
Bitcoin
65,747 $

Barbados kikiáltotta a köztársaságot, már nem tartozik a brit korona alá

Barbados a világ legújabb köztársaságává vált. 

...svg content...Fotó: Unsplash/A Perry
Európa
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Barbados fővárosában, Bridgetown-ban ünnepelték az ország függetlenségének 55-ik évfordulóját, ahol kihirdették a köztársaságot, és feleskették Sandra Masont elnöknek. 

Az eseményen részt vett Rihanna barbados-i énekesnő és Károly wales-i herceg és is, aki beszédében elismerte, hogy megdöbbentő a szigetet sújtó rabszolgatartás szörnyűsége. 

Barbados közel kétszáz évig volt a rabszolga-kereskedelem egyik fő központja, év évszázadok óta állt brit befolyás alatt. A sziget tavaly jelentette be, hogy köztársasággá kíván válni, de továbbra is a Nemzetközösségen belül marad.

A hivatalos hatalomváltás előtt még utoljára tisztelegtek a brit monarchia előtt, majd leengedték és lecserélték a Union Jacket – írja a BBC

Az esemény díszvendégeként Károly herceg elmondta, hogy az alkotmányos státuszváltás ellenére a két nemzet között továbbra is fennáll a kapcsolat. A pillanatot új kezdetnek nevezte, mielőtt az új elnök átadta neki a tekintélyes barbadosi szabadságrendet.

A királynő „legmelegebb jókívánságait“ küldte az országnak a „boldogsághoz, békéhez és jóléthez a jövőben“, és elmondta, hogy a nemzet „különleges helyet“ foglal el a szívében.

Megmenekülhet a lepusztult óriásteleszkóp, ami egy James Bond filmben is szerepelt

Dollármilliókból próbálják meg fenntartani, ami így sem lesz könnyű feladat.