Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,88 Ft
Euró
390,42 Ft
Font
456,49 Ft
Bitcoin
61,785 $

Kriptobányászok miatt dőlhet be egy ázsiai ország teljes áramellátása

Kazahsztánban túlterhelődött az áramellátási hálózat, köszönhetően az egyre intenzívebb keretek között zajló kriptobányászatnak, mivel Kínából ebbe az országba vándoroltak át a kriptovaluták tiltása után a nyerészkedni vágyók.

Twenty20
Ázsia

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A közép-ázsiai poszt-szovjet állam különösen népszerű a kriptobányászok körében, az elmúlt hónapokban rengetegen tették át székhelyüket ebbe az országba, mivel egyrészt közel van Kínához, másrészt engedélyezve van a virtuális coinok kitermelése és a velük végzett tranzakció is.

Miután októberben három erőmű is leállt az ország északi részén, az állami áramellátási hálózatot kezelő cég úgy döntött, hogy a továbbiakban csak időszakosan fogja biztosítani az áramot annak az 50 bejelentett kriptobányász cégnek, akik regisztrálták magukat a kormánynál, és ha továbbra is akadozni fog az áramellátás, akkor végleg lekapcsolja őket – írta a Portfolio hírportál. Soron kívül Olajat talált a Mol Tura közelében

A gépek tulajdonosait, akiknek a bevételei jelentősen megcsappantak az áramkimaradások miatt, általában nem tájékoztatják arról, hogy mikor vonják meg tőlük az áramot és hogy mikor léphetnek újra működésbe.

A kriptobányászat jelentősen leterhelte az ellátást, Kazahsztán hat térségében, valamint nagyobb városokban és falvakban is áramkimaradások voltak; az energiaügyi tárca közleménye szerint 2021 elejétől mintegy 8 százalékkal emelkedett az elektromos áram iránti kereslet.

A hatóságok és az iparági szakértők az illegális bányászokat okolják az áramkimaradásokért, akik pincékben és elhagyatott gyárépületekben üzemeltetik a gépeiket, ezzel a becslések szerint 1200 MW energiát elvonva a hálózattól.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.