Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,54 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
455,41 Ft
Bitcoin
57,371 $

Babapiskótákat vizsgált a Nébih, itt a részletes eredmény

Többek között az is kiderült, hogy a bírságok összege meghaladta a félmillió forintot, de a minőséggel nem volt gond.

Fotó: YouTube/ Nébih
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

A Szupermenta termékteszten 24 babapiskótát, illetve babapiskóta jellegű terméket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyikkel sem volt gond, de nyolc terméknél előfordultak jelölési hibák.

A Nébih csütörtöki tájékoztatása szerint a Magyar Élelmiszerkönyv pontosan szabályozza, mit nevezhetnek a gyártók, forgalmazók babapiskótának, így a tesztben 8 babapiskóta és 16 piskóta elnevezésű termék szerepelt. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Itt vannak a friss járványadatok: 185 új elhunyt, 388 ezer beadott oltás három nap alatt

A Nébih laboratóriumaiban a szakemberek elvégezték az élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatokat, ezek során mindent rendben találtak. A hatósági felügyelők megvizsgálták a termékek csomagolásán a zsír-, cukor-, fehérje- és sótartalomra vonatkozó jelöléseket, és ellenőrizték a tej-, laktóz- és gluténmentesség jelölését is, ezen a téren sem volt probléma.

Nyolc terméknél ugyanakkor akadtak jelölési hibák. Gond volt az aromával bevitt színezék feltüntetésének hiányával, a tápértékjelöléssel és az összetevők felsorolásával is.

A hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozók ellen hatósági eljárás indult, és a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki. A bírságok összege együttesen mintegy 550 000 forint volt.

A Nébih közleményében jelezte azt is, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv irányelve szerint jelenleg a babapiskóták jelölésén kötelező feltüntetni a „6 hónapos kortól fogyasztható” feliratot. A termékek jelentős cukortartalma miatt azonban rendszeres fogyasztásuk nem javasolt csecsemők és kisgyermekek számára, ezért folyamatban van a szabályozás módosítása.

Forrás: MTI

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.