Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,973 $

Egy nappal azelőtt ébredt fel a COVID-fertőzött nő, hogy lekapcsolták volna a gépekről

Egy amerikai nő története megmutatja, hogy sosem érdemes feladni: az orvosok semmi esélyt nem adtak a túlélésére, a családja már a koporsóját és a sírkövét is kiválasztotta.

Illusztráció: Védőfelszerelést viselő orvos vizsgál egy lélegeztetőgépre kötött beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 22-én. MTI/Balogh Zoltán
Egészség/Életmód

Nagy Noel

Szerkesztő

Két hónapot töltött kómában és lélegeztetőgépen egy 69 éves amerikai nő koronavírus miatt, viszont éppen azon a napon ébredt fel, amikor leszedték volna a gépekről. A Washington Post beszámolója szerint a floridai nő még Maine államban fertőződött meg családi utazást követően.

Még szeptember 12-én szállították kórházba a nőt, kilenc nappal később pedig már önállóan levegőt venni sem tudott, ezért lélegeztetőgépre tették. Azóta az orvosok folyamatosan küzdött érte, de semmi nem látszott működni. Soron kívül Csak pár felhő zavarhatja meg a szombati napsütést

A nő állapota folyamatosan romlott, az orvosok pedig tájékoztatták a családját, hogy visszafordíthatatlan károkat szenvedett a tüdeje, ezért nem valószínű, hogy túléli a vírust. Éppen ezért a családja már koporsót és sírkövet nézett neki, valamint az ingóságait és elkezdték adományozni.

Október 29-én jött volna a család számára legnehezebb nap, ugyanis akkorra írták ki, hogy le fogják kapcsolni a gépekről. Ekkor azonban csoda történt: a 69 éves nő felébredt, ismét eszméleténél volt és egyértelmű életjeleket adott.

A nő fia szerint azért is meglepő az, hogy édesanyja felébredt, mert már régóta küzdött súlyos betegségekkel, köztük cukorbetegséggel és még szívrohama is volt. Habár nagy az öröm a családban, a kórház jelezte, hogy a nő állapota még mindig súlyos.

A nő azóta eszméleténél van és már napi néhány órán keresztül önállóan is lélegezhet, noha egy oxigéncsövön keresztül. A nő egyébként jelezte, hogy be szeretné oltatni magát, amint az egészsége úgy fogja engedni.

Ultranagy felbontású agyi térkép segíthet megérteni az emberi öntudat rejtélyeit

A kutatók legfőbb célja az emberi tudatosságot lehetővé tevő mechanizmusok jobb megértése, valamint a kómában és vegetatív állapotban lévő emberek kezelésének fejlesztése.