Rövidesen eltűnnek az olcsó élelmiszerek, helyükre drága, de minőségi termékek érkeznek
Egy szakértő szerint rövidesen eltűnhetnek a polcokról az olcsó élelmiszerek, melyeket a drágább de minőségibb termékek válthatnak majd fel.
Raskó György agrárközgazdász a Spirit FM-en beszélt a 2022-es élelmiszerárak alakulásáról, s elmondta, mivel a takarmány és maga az állattenyésztés is drágább lett, ez jelentősen felnyomja az árakat is, így tehát ha a termelői oldalon növekednek a költségek, azt a vásárlók is meg fogják érezni a boltokban.
A szakértő szerint jövő tavasszal egy árrobbanással kell majd szembenéznünk, s mivel a fent említett okokból kifolyólag növekednek a termelők költségei, így masszív áremelkedésre számíthatunk a baromfi és a sertés esetében is. Raskó meglátása szerint kormányzati intézkedés nem javítana azonnal a helyzeten, az csak közép- és hosszú távon jelenthetne megoldást a problémára.
Az árrobbanás a szakértő szerint a magyar élelmiszerláncokat fogja érinteni, hiszen a magyar termelők költségei jelentősen megnövekedtek, a külföldi tulajdonban lévő diszkontok viszont nagy eséllyel tudják majd tartani az alacsony árakat.
Raskó úgy véli, ahogyan az EU többi tagországának, úgy Magyarországnak is fel kell készülnie arra, hogy az olcsó élelmiszerek helyét átveszik a drágább, de minőségibb termékek, ez pedig nem csupán a luxuscikkekre vonatkozik, hanem az alapvető élelmiszerekre is – írja a Napi.hu.