Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
367,10 Ft
Euró
395,00 Ft
Font
464,85 Ft
Bitcoin
63,370 $

Nem bíznak a kormányban, ezért nem veszik fel a vakcinát: jelenleg megtelnek a halottasházaik

Az alacsony közbizalom miatt Románia 34 százalékos, Bulgária pedig mindössze 23 százalékos átoltottsággal rendelkezik.

...svg content...Fotó: EPA/Róbert Ghement
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az Európai Unió legnagyobb napi koronavírus-halálozásait regisztrálják Bulgáriában és Romániában, ami többek között a babonákra, a félretájékoztatásra és a kormánnyal kapcsolatos megrögzött bizalmatlanságra vezethető vissza.

Catalin Cirstoiu, a bukaresti egyetemi sürgősségi kórház igazgatója közölte, hogy Romániában „napi szinten hal ki egy falu” a koronavírus miatt, a halottasházak teljesen megteltek a koronavírus áldozataival – idézte a The Guardian. Soron kívül Napsütés, gomolyfelhők és zivatarok – változékony idő vár ránk hétfőn

„Mi lesz itt egy hét vagy egy hónap múlva? Nagyobb falu? Esetleg város? Hol fog megállni?” – tette fel a kérdést Cirstoiu, aki szerint a problémát elsősorban a lakosság hozzáállása okozza, hogy nem veszik fel a vakcinát.

Bulgáriában szintén hasonló a helyzet, mert ugyan kezd lassulni a fertőzöttek számának növekedése, a héten a járvány kitörése óta a legnagyobb halálozást regisztrálták az országban. Hozzávetőlegesen: az egymillió főre levetített hétnapos átlag 22.8 halott volt Bulgáriában, 3.1 az egész unióban.

Annak ellenére, hogy meglehetősen jól állnak készletileg, Bulgária mindössze a lakosság 23 százalékát, Románia pedig a lakosság 34 százalékát oltotta át, ahhoz képest, hogy az uniós átlag jelenleg 65.2 százalék, egyes országokban pedig már 80 százalék felett jár.

A lakosság átoltottsága jól mutatja a nyugat-kelet ellentétet Európán belül, ugyanis azon országokban, ahol nagyobb a szegénység, alulfejlettség és az egészségügyi rendszer fejlettsége, ott alacsony az átoltottság – ez főként Európa hajdani kommunista országaira igaz, amely egyáltalán nem bízik a kormányában.

A kormányok kampányaiban már nem bíznak a kelet-európaiak és az olyan, egy fokkal jobban bízott emberek, mint a háziorvos vagy akár a pap, sem tud eredményt elérni. Néhány esetben pedig még a kormány és az egyház is álhíreket terjesztett, ami nem segítette a folyamatot.

Romániában és Bulgáriában azonban nem más a helyzet, mint a legtöbb helyen: az intenzív osztályon lévők és a halálos áldozatok is javarészt az oltatlanok közül kerülnek ki, egyes kórházakban 90 százalék feletti az arányuk.

Budapesten szállt le egy Londonból Hongkongba tartó repülőgép egy utas rosszulléte miatt

Egy utas rosszulléte miatt Budapesten szállt le egy Londonból Hongkongba tartó repülőgép.