Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,780 $

Kiderült, meddig tarthat a védettség a koronavírus-fertőzés után

A King’s College London tudósai új tanulmányt tettek közzé, amelyben hosszasan vizsgálták az első hullámot követő, meddig tart a természetes immunitása a korábbi fertőzötteknek.

...svg content...Fotó: Unsplash/Gani Nurhakim
Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Habár lassan két éve a nyakunkon van a koronavírus-járvány, továbbra is számos kérdés megválaszolatlannak tekinthető, többek között az is, hogy meddig tart a védettség a fertőzés összeszedése után.

A King’s College London immunológiai és mikrobiológiai intézete most erre vonatkozóan tett közzé fontos tanulmányt. A tudósok 38 beteg és egészségügyi dolgozó vérmintáját vizsgálták, akik még az első hullám során szedték össze a fertőzést.

A tudósok előbb a fertőzést követő 145 nappal, majd a fertőzést követő 305 nappal vettek mintát az érintettektől – írja a Komsomolskaya Pravda. A vérminták összegyűjtése során pedig még egyik beteg sem volt beoltva.

Keti Dors, a tanulmány egyik szerzője közölte, hogy sokáig aggódtak azon, hogy az egyéb emberi koronavírus-fertőzések mennyire befolyásolják a tanulmányt. A SARS-CoV-2-nél kevésbé veszélyes humánkoronavírusoknál ugyanis nagyon rövid ideig tartanak az antitestek.

A friss tanulmány szerint ez azonban a SARS-CoV-2 esetében 10 hónap lehet, egészen eddig a távig minimum véd a természetes fertőződés. Ez pedig azért is fontos, mert akkor a fertőzés biztosan jobban véd, mint a két dózisban beadott vakcinák – legalábbis jelenleg.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a fertőzés útján létrejött antitestek mennyire hatékonyak az alfa, béta, gamma és delta variánsok ellen, itt azonban a vakcinákhoz hasonlóan csalódni kellett. mint a vakcinák, a természetes fertőzés is az adott vírustörzsre, jelen esetben a vuhani törzsre reagálnak, így jóval kevésbé hatékonyak mondjuk egy delta variáns ellen.

Deutsch Tamás: Magyar Péter nagyon nem az, akinek látszik

Deutsch Tamás reagált Magyar Péter bejelentésére, miszerint továbbra sem mond le mentelmi jogáról.