Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,986 $

Hatalmas maffiaperben hozott döntést a bíróság, 70 tagot ítéltek el

Az olasz ’Ndrangheta az ország leghírhedtebb bűnszervezetévé vált, már a Cosa Nostránál is befolyásosabbnak és vagyonosabbnak tekinthetők.

...svg content...Az olasz csendõrség vizsgálati fogságba viszi a letartóztatott Francesco Amatót (k) a Reggio Emilia megyei Boretto postahivatalától, amelyben a késsel felfegyverkezett férfi öt postai alkalmazottat túszul ejtett 2018. november 5-én. Amatót az elõzõ héten 19 év szabadságvesztésre ítélték a 'Ndrangheta" délolasz bûnszervezethez köthetõ tevékenysége miatt. MTI/EPA/ANSA/Elisabetta Baracchi
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A szombat nap folyamán egy olasz bíróság az ’Ndrangheta 70 tagja ellen hozott ítéletet egy hatalmas maffiaper kereteiben, ami a szervezett bűnözést felszámolni kívánó hatósági akciók első fázisának tekinthető – írja a Deutsche Welle.

Claudio Paris bírónak 91 feltételezett maffiózóval szemben jellett döntést hoznia, a teljes eljárás körében azonban 355 ’Ndrangheta tag kerül bíróság elé. A tárgyalások első fordulója volt a tegnapi, szakértők szerint akár két évig is húzódhat az ügy. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

A tárgyalásokat zárt ajtók mögött tartották egy kifejezetten a mostani perre átalakított tárgyalóteremben a calabriai Lamezia Terme városában. Az ’Ndrangheta eleve elsősorban Calabriában a leginkább aktív, a maffiaszervezet központja is itt található.

A bíró végül hat ember esetében állapította meg az ügyészek által beterjesztett 20 évnyi letöltendő szabadságvesztést, köztük Pasquale Gallonénak, akiről azt feltételezik, hogy Luigi Mancusónak, az ’Ndrangheta vezetőjének a jobb keze. 20 éves kapott Gregorio Niglia is, akit fegyvervásárlással és zsarolással vádoltak.

A 91 vádlott közül végül 21-et mentett fel Claudio Paris bíró, esetükben az volt az érvelés, hogy alacsony társadalmi veszélyességű bűncselekményeket követtek el. Rajtuk kívül viszont 70 embert elítéltek, amit Nicola Gratteri híres olasz maffiaellenes ügyész sikerként könyvelhet el.

Az ’Ndrangheta felemelkedése, ami az 1980-as évekhez vezethető vissza, éppen egy másik hatalmas maffiapernek volt köszönhető, amikor a szicíliai Cosa Nostra ellen zajlott hasonló ügy és az jelentős pofont is vitt be a szervezetnek.

Az olasz ügyészek szerint az ’Ndrangheta irányítja az Európa áramló kokainszállítmányok jelentős részét, de fegyverrel is kereskednek. A szakértők szerint a maffiaszervezetnek mintegy 6000 tagja lehet, összesen 150 család lehet a része.

A 67 éves Luigi ’Nagybácsi’ Mancuso, a szervezet vezetője, valamint Giancarlo Pittelli olasz szenátor, aki a feltételezések szerint Mancuso embere volt a törvényhozásban, később fognak bíróság elé állni, az ő bűnlajstromuk ráadásul jóval hosszabb is.

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.