Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,22 Ft
Euró
385,85 Ft
Font
451,46 Ft
Bitcoin
71,330 $

3 milliárd forintot mostak tisztára a Twitch-en

2400 török Twitch-felhasználó által mostak tisztára nagyjából 3 milliárd forintot hackerek az októberi akció keretében. 

...svg content...Fotó: Unsplash/Caspar Camille Rubin
Külföld

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Október közepén szenvedett kibertámadást a Twitch, amely keretében a hackerek ellopták a platform forráskódját, és a tartalomgyártók fizetését is kiszivárogtatták

Az Index az MEE-re és a Gamegarra hivatkozva azt írja, hogy a támadók arra is használták a platformot, hogy több török streamer segítségével mintegy 10 millió dollárt, vagyis 3,1 milliárd forintot mossanak tisztára.  Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Ehhez biteket használtak, amelek olyan virtuális javak a platformon, amelyekkel a nézők fejezhetik ki rajongásukat és támogatásukat az adott tartalomgyártók iránt, majd az ezek által szerzett bevételek 1 százaléka kerül a Twitch-től a felhasználókhoz. 

A vizsgálat során kiderült, hogy a egyes tartalomgyártók jelentősen többet kerestek, mint amennyit a feliratkozói számából adódóan kellett volna, volt olyan, aki annak ellenére keresett 1800 dollárt, nagyjából 560 ezer forintot, hogy csak 40-50 nézője volt. 

Az első lépésként a támadók hitelkártyák adatait lopták el, majd megállapodtak több felhasználóval, hogy nagy összeggel támogatják őket a bitek segítségével. Az így szerzett pénzt gyakorlatilag tisztára mosták azzal, hogy a felhasználók az összeg 80 százalékát visszautalták a hackereknek. 

Az akcióban 10 millió dollár, vagyis 3,1 milliárd forint mozdult meg 2400 török streamer segítségével. 

A milliós követőtáborral rendelkező török felhasználók hívták fel a figyelmet az akcióra, akik most megpróbálják elérni, hogy a török hatóságok vizsgálják ki az esetet.