Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,07 Ft
Euró
386,89 Ft
Font
450,85 Ft
Bitcoin
65,443 $

Kémkedés vádjával ítélt halálra hat palesztint a Hamász

Az övezetben idén már 13 embert ítéltek halálra, közülük egyet a távollétében állítottak bíróság elé.

...svg content...Fotó: Unspalsh/Sohaib Al Kharsa
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász terrorszervezet halálra ítélt hat, a vád szerint Izraelnek kémkedő palesztint – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál csütörtökön.

A palesztin terrorszervezet katonai törvényszéke azt közölte, hogy több más „informátor” életfogytiglani börtöntől meghatározott időre szóló kényszermunkáig terjedő büntetést kapott, és egy gyanúsítottat felmentettek. Soron kívül Hivatalos: Oroszországban folytatja a Ferencváros edzője

2007 óta 130 embert ítéltek halálra az övezetben, legutóbb 2018-ban szintén hat embert, köztük egy nőt. Egy évvel korábban három halálos ítéletet hajtottak végre nyilvános akasztással vagy sortűzzel olyanokon, akiket a Hamász egyik tisztjének a megölésével vádoltak.

A Becelem nevű izreli jogvédő szervezet adatai alapján a 2007-es erőszakos gázai hatalomátvétel óta meghozott 130 halálos ítéletből a gyakorlatban 25 embert végeztek ki.

A Hamász csütörtökön ígéretet tett arra, hogy enyhébb feltételekkel sújtják majd azokat az Izraellel együttműködőket, akik feladják magukat. A szervezet szerint az ítéletek megfeleltek a szükséges jogi eljárásoknak, és minden elítélt törvényes védelmet kapott.

A palesztin törvények megkövetelik a Palesztin Hatóság elnökének, vagyis Mahmúd Abbásznak a jóváhagyását a halálbüntetéshez, de a Gázai övezetben az elnök engedélye nélkül hajtották végre a kivégzéseket.

A Becelem szerint a csütörtökön bejelentett esetekkel együtt idén 13 halálos ítéletet hoztak az övezetben. A vádlottak közül legalább egyet távollétében állítottak bíróság elé.

A nemzetközi közösség többször bírálta a szervezetet a halálbüntetés alkalmazásáért. Gázai emberi jogi csoportok is tiltakoztak, és felszólították a Hamászt, hogy csökkentse a halálbüntetés kiszabását.

Október elején a gázai székhelyű Al Mezan nevű jogvédő központ moratóriumot kért a büntetések végrehajtására, és súlyos aggodalmát fejezte ki a szerintük gyakran kiszabott halálos ítéletek miatt.

Izrael az övezettel szintén szomszédos Egyiptommal együtt gazdasági blokád alá vette az övezetet a 2007-es véres hatalomátvételt követően. Jeruzsálem szerint a blokád a gázai terrorcsoportok fegyverkezésének megakadályozásához szükséges.

(MTI)

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.

Sarka Kata még az esti órákban is edzett, nagyon motivált (videó)

Sarka Kata női Terminatorként edz, nagyon motiváló, amit csinál, és ezzel rengeteg nőnek adhat erőt a közösségi médián keresztül.