Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,21 Ft
Euró
391,08 Ft
Font
457,87 Ft
Bitcoin
60,272 $

Klímaberendezéssel hűtik a koronavírus-mobilkórházat, hogy fel ne robbanjanak a betegek

Romániában olyannyira súlyos a helyzet a koronavírusos páciensek kezelésére létrehozott mobil kórházakban, hogy a fagyos őszi éjjeleken is klímával kell hűteniük a berendezéseket.

Twenty20
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Iaşi megyei Leţcani településen súlyos állapotban levő koronavírus-fertőzöttek számára kialakított mobil konténerkórházban előfordul, hogy 12 fokra kell lehűteniük a betegszobákat.

A Főtér hírportál információi szerint nem meghibásodásról van szó, a mobil kórház működtetői tudatosan döntöttek úgy, hogy a hideg november végi időjárás ellenére is nyitva tartják az összes kórterem ajtaját, illetve a külső bejáratokat is. Soron kívül Beismerte a gyógyszergyártó, hogy vérrögöt okozhat a Covid-oltóanyaga

A fő ok lényegében egyszerű, el akarják kerülni ugyanis, hogy felrobbanjon az épület, mivel attól tartanak, hogy a zárt térben megnövekszik a betegek kezelésére használt oxigén koncentrációja, és mivel gyúlékony gázról beszélünk, detonációt idézhet elő.

Az indoklás szerint a korábbi hullámokhoz képest a delta variáns miatt sokkal nagyobb az oxigénszükséglet, és bár a kórház korszerű szellőzőrendszerrel rendelkezik, mégis fennáll a veszélye, hogy a még biztonságosnak számító 21 százalék fölé emelkedjen az oxigénkoncentráció, főleg azért, mert az intubálatlan páciensek esetében nagyon sok oxigén szökik el – írta a lap.

Az ideiglenesen beüzemelt klímaberendezést hamarosan egy másik szerkezet váltja, ami lehetővé teszi a 22 fokos szobahőmérséklet biztosítását úgy, hogy a betegek és az egészségügyi dolgozók testi épsége se legyen veszélyben.