Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,79 Ft
Euró
393,87 Ft
Font
468,61 Ft
Bitcoin
63,049 $

2,7 millió dollárért használt, véres gumikesztyűket küldött Amerikába egy thaiföldi cég

Mint kiderült, a kesztyűk tisztán sem lettek volna alkalmasak a kórházi használatra, hiszen az anyaguk sem felelt meg az elvárásoknak.

...svg content...Unsplash
Külföld
Author image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Mocskos és vérfoltos gumikesztyűk érkeztek egy amerikai forgalmazóhoz Thaiföldről mintegy 2,7 millió dollárért cserébe, amelyek egy részén ráadásul mosás és hőkezelés nyomai látszódtak. Ettől tisztábbak nem letek, cserébe tovább rongálták a gumi anyagát – írja a Telex a CNN beszámolójára hivatkozva. 

A 400 ezer darabos, használt gumikesztyűkből álló szállítmány azonban nem egyedülálló eset, hiszen a csatorna szerint több tízmilliós nagyságrendben exportálhattak az Egyesült Államokba kétes tisztaságú kesztyűket, elsősorban Délkelet-Ázsiából. 

Már a Földközi-tengerben is megjelentek az eldobott gumikesztyűk és szájmaszkok (videó)

A thaiföldi hatóságok nyomozást indítottak az ügyben, a vizsgálatok jelenleg is zajlanak. Douglas Stein importőr a CNN-nek elmondta, hogy még csak most kezdik felfogni, mekkora mennyiségű áru lehet érintett. Stein szerint egyébként semmi meglepő nincs az ügyben, hiszen óriási az igény a termékre, ám ha túl jó az ajánlat, a vásárlóknak gyanút kellene fogniuk. 

Aranyárban vannak a gumikesztyűk a vírus hatására

“A dollárjeleket láttuk, de láttuk az egészségügyi ügyfelet is, aki szó szerint könyörgött az áruért” – ezt mondta Louis Ziskin az érintett szállítmányról. A lap megjegyezte, hogy Ziskin a 2000-es években több mint tíz évet ült börtönben kábítószercsempészésért.

Ziskin cége a 2,7 millió dollárt állítólag előre kifizette, és mint kiderült, a kesztyűk amúgy sem felelnek meg arra, hogy kórházban használják őket, hiszen nitril helyett PVC-ből és latexből készültek. 

Megkönnyíti a megbízhatatlan cégek dolgát, hogy az Egyesült Államok hatóságai a járvány miatt megnövekvő igényre az importra vonatkozó előírások egy részének felfüggesztésével választoltak, hogy felgyorsuljon a folyamat – így azonban gyakran már csak akkor derül ki, hogy használhatatlan a termék, amikor már megérkezett a megrendelőhöz.