Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,11 Ft
Euró
385,66 Ft
Font
451,33 Ft
Bitcoin
70,822 $

Gondot okozhat a drámai papírhiány

A cellulóz ára emelkedik, a szállításban azonban gondok akadnak.

...svg content...Fotó: Unsplash/Ergita Sela
Belföld

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A papírgyártáshoz szükséges cellulóz ára nő, de a globális szállítás akadozik. 

„Ha az elmúlt hónapok görbéit nézzük, elmondható, hogy a cellulóz áremelkedése szinte függőleges ívet ír le“ Soron kívül Szentkirályi Alexandra lassan szinte félve vezet Budapesten a kátyúk miatt (videó)

– mondta Péter Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatója.

A konténerek ára a négyszeresére nőtt, az energiaárak pedig minden eddiginél magasabbak. A hiányhoz a környezettudatosság is hozzájárul, ugyanis ugyanis egyre több terméket csomagolnak papírba műanyag helyett. 

„A papír napi áras lett, hasonlóan az építőiparban a cementhez. Az euróárfolyam és az energiaárak növekedése az iparban tervezhetetlen gazdasági környezetet hozhat létre“

– tájékoztatott a Líra-csoport.

Ma már az sem ritka, hogy a gyártók kvótarendszert vezetnek be, és több helyen áttértek a számlázás helyett az azonnali fizetésre.

Néhány hónapon belül nem várható, hogy javulni fog a helyzet, rövid távon tehát biztosan növekedni fog a nyomdai termékek ára – írja az Index

Karácsony odaszólt: „Vitézy Dávid egy okos fiú, csak ne bízzunk rá közpénzt”

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere keményen odaszólt Vitézy Dávidnak, akit okos fiúnak tart, de szerinte jobb, ha nem bíznak rá közpénzt.

Halálos áldozata is van a bátaszéki lakástűznek, 17 tűzoltó próbált segíteni

Mint kiderült, halálos áldozata is van a Bátaszéken bekövetkezett lakástűznek, amiről a Katasztrófavédelem adott tájékoztatást.