Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,80 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,93 Ft
Bitcoin
63,982 $

Carmen Mola, a spanyol krimiíró nő, aki valójában három férfi

Egy millió eurós irodalmi díjat nyert Carmen Mola, a spanyol regényíró, de a díjátadó nem várt fordulatot hozott.

Fotó: Unsplash/Angélica Echeverry (Illusztráció)
Külföld

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Carmen Mola, akinek a neve nagyjából annyit jelent, hogy „Carmen Cool“, a nagyon erőszakos spanyol krimijeiről ismert. Egymilliós irodalmi díjjal jutalmazták, azonban a díjátadón kiderült, hogy Carmen Mola egy fiktív személy, az álnév mögött három férfi áll: Agustín Martínez, Jorge Díaz és Antonio Mercero.

Korábban regényeket publikáltak és forgatókönyvíróként dolgoztak valódi nevükön, mielőtt összeálltak volna, hogy Mola néven írjanak. Többek között a „Központi kórház“ és a „Vakrandi“ című tévésorozatokban dolgoztak. Soron kívül Orbán Viktor: „Váratlanul betoppanok” (videó)

A férfiak, akik mindannyian a 40-es és 50-es éveikben járnak, tagadták, hogy azért választottak női álnevet, hogy segítsék a könyvek eladását – írja a The Guardian. 

„Nem egy nő mögé bújtunk, hanem egy név mögé. Nem tudom, hogy egy női álnév többet adna-e el, mint egy férfi, halvány fogalmam sincs róla, de kétlem“

– mondta Antonio Mercero.

Korábban interjúkban és saját weboldalukon azt állították, hogy Mola egy negyvenes évei végén járó professzor, és három évvel ezelőtt a spanyol ABC újságnak azt mondták, hogy azért van szükségük névtelenségre, hogy „megvédjenek egy rendezett életet, amelynek semmi köze az irodalomhoz“.

A spanyol média megjegyezte, hogy a könyvek reklámja kijátszotta a feszültséget a látszólagos alkotó élete és „az ő“ alkotásai között.

Senkinek sem kerülte el a figyelmét, hogy az ötlet, hogy egy egyetemi tanár és háromgyermekes anya, aki délelőtt algebraórákat tartott, majd délután a szabadidejének foszlányaiban rendkívül erőszakos, hátborzongató regényeket írt, remek marketingfogásnak bizonyult.

Azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését. Beatriz Gimeno feminista, író, aktivista – és az egyik spanyol nemzeti egyenlőségi szerv, a Női Intézet korábbi vezetője – támadta a férfiakat, amiért a Carmen Mola-könyvek reklámozásában több éven át női személyiséget kreáltak, szerintük nem csak egy álnevet, de egy álprofilt is megalkottak, ezzel pedig csalást követtek el. 

A díjat elnyerő könyvben nem szerepel Blanco. A spanyol média szerint a díjat elnyerő könyv egy történelmi thriller, amely 1834-ben, egy kolerajárvány idején játszódik, és egy sorozatgyilkosról szól, aki lányokat darabol fel. Egy újságíró, egy rendőr és egy fiatal nő összefog, hogy megpróbálják levadászni a férfit.

Nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről

Fejbőrünk állapota akár komoly problémákat is jelezhet, de ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el.

Nem bírt a Juventus az AS Romával

Az AS Roma és a Juventus vasárnap este feszült egymásnak a Seria A 35. fordulójában, és ugyan a vendégek nem bírtak a hazai csapattal, a rómaiak húzták a rövidebbet.

Ezekkel a gólokkal lett bajnok a Real Madrid (videó)

A Real Madrid meccse nem volt a legsimább a Cadiz ellen, mégis 3-0-ra nyertek, majd a Barcelona vereségével bajnoki címet ünnepelhettek.