Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

A német rendőrség páncélozott járművekkel számolt fel egy berlini házfoglaló tábort (videó)

A berlini Kopi lakókocsi-táborból a házfoglalók kilakoltatására indított akció középkori stílusú patthelyzetbe torkollott, mivel pajzsos rendőrök ostromtornyokkal és páncélozott járművekkel rohamozták a tábor falát.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A német főváros központjában, a Kopenicker utca 137. szám alatti lakóparkban – a berliniek által csak „Kopi”-ként emlegetett – lakó „autonomisták” a hét folyamán megerősítették táborukat, többek között szögesdrótot helyeztek el a falak tetején, a péntekre tervezett kilakoltatás előtt.

Megfogadták, hogy megvédik otthonukat, és Berlinben máshol is tüntetéseket szerveznek, de ez nem volt elég ahhoz, hogy megakadályozzák a bűnüldöző hatóságokat abban, hogy a város egy újabb illegálisan elfoglalt ingatlana ellen lépjenek fel. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

Az akcióban mintegy 2000 rendőr vett részt, egy részük megrohamozta a lakókocsi-tábort, a többiek pedig megakadályozták az esetleges provokációkat Berlin más részein. A nap elején a teljes rohamfelszerelésben, védőpajzsokkal ellátott rendőrök sarokba szorították a területen élőket, és megpróbáltak behatolni a lakókocsi-táborba.

Az RT Ruptly videóügynökség felvételei rögzítették, amint egy rendőrségi páncélozott járművel nekimentek a rögtönzött erődítmény falainak, de nem sikerült áttörniük.Eközben a tábor maszkos védői lövedékeket dobáltak a rendőrökre és fáklyákat gyújtottak, miközben zenét játszottak és egy hangszórón keresztül kiabáltak nekik.

A rendőrök ezután két, fémrudakból készült ostromtornyot hoztak be, hogy a tetejükről kezdjék meg a barikádok lebontását. Az RT azt írja, a „vár” csak azután dőlt össze, hogy a rendőrök a fal egy részét bozótvágóval meggyengítették, majd egy APC-re (katonai jármű) erősített vontatókötéllel kitépték.

Ezután a rendőrök bejutottak a barikádon keletkezett lyukon, és hamarosan kikísérték Kopi lakóit, illetve több letartóztatásra is sor került. A berlini radikális baloldali szcéna tagjai az 1990-es évek óta rendszeresen elfoglalják a Kopenicker utcát, és még legalizálni is tudták jelenlétüket az ingatlanon, az épületet azonban elárverezték, és idén júniusban a bíró elrendelte a kilakoltatásukat.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.