Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,709 $

Japán és Dél-Korea vezetői a feszültségek ellenére is elmélyítenék kapcsolataikat

Japán és Dél-Korea vezetői kijelentették, hogy a közelmúltban feszült kétoldalú kapcsolatok ellenére a regionális biztonsági fenyegetésekkel szemben a kapcsolatok elmélyítésére törekszenek.

Kisida Fumio új japán miniszterelnök sajtóértekezlete a tokiói kormányfõi rezidencián 2021. október 14-én. Kisida feloszlatta a törvényhozás alsóházát, és ezzel lehetõvé vált a parlamenti választások megtartása október 31-én, elõször a koronavírus-járvány kitörése óta. MTI/AP pool/Eugene Hoshiko
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Japán és Dél-Korea vezetői pénteken telefonon beszéltek, és kijelentették, hogy a regionális biztonsági fenyegetésekkel szemben a kapcsolatok elmélyítésére törekednek, annak ellenére, hogy a kétoldalú kapcsolatok a közelmúltban erősen feszültek voltak.

Bár az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségesük, és közös aggodalmakkal néznek szembe Kínával, a Tokió és Szöul közötti kapcsolatok a japán második világháborús atrocitások öröksége és a japán megszállás alatt a háborús koreai munkásoknak nyújtott kártérítéssel kapcsolatos nézeteltérések miatt szenvedtek. Soron kívül Gyújtogatás áldozatai lettek a Fidesz választási plakátjai

Fumio Kishida, Japán új miniszterelnöke csak azután beszélt Mun Dzsein koreai elnökkel, hogy az előzőleg számos más világvezetővel is tárgyalt, rávilágítva az egykori szövetségesek közötti hűvös kapcsolatokra.

A 35 perces telefonbeszélgetés során Kishida elmondta Munnak, hogy a térségben tapasztalható súlyos biztonsági fenyegetésekkel szemben elengedhetetlenül fontos, hogy elmélyítsék az együttműködést a két ország, valamint az Egyesült Államok között – közölte a japán külügyminisztérium közleményében. A két vezető megerősítette a biztonsági együttműködés iránti elkötelezettségüket.

Az elmúlt években Tokió és Szöul kapcsolatai mélypontra jutottak, miután dél-koreai bírósági ítéletekben japán vállalatokat köteleztek arra, hogy fizessenek jóvátételt a koreai munkásoknak a második világháborúban elkövetett visszaélések miatt – az ítéletek további feszültségekhez vezettek a kereskedelem terén. Egy másik vitás pont a koreai „vigasztaló nők”, akiket Japán háborús katonai megszállása során szexuálisan zaklattak.

Japán ragaszkodik ahhoz, hogy minden kártérítési kérdést a Szöullal való kapcsolatokat normalizáló 1965-ös szerződés alapján rendeztek, és azt állítják, hogy a japán vállalatoknak a kártérítés kifizetésére vonatkozó dél-koreai bírósági felszólítások sértik a nemzetközi jogot – írja az Independent.

„A Japán és Dél-Korea közötti kapcsolatok továbbra is súlyos állapotban vannak”

– mondta Kishida pénteken újságíróknak.

Kishida felszólította Dél-Koreát, hogy tegyen „konkrét, határozott lépéseket” a két ország közötti kommunikáció és diplomácia javítása érdekében, hozzátéve, hogy „várja a lépését”. Japán és Dél-Korea Joe Biden elnök hivatalba lépése óta igyekszik javítani a kapcsolatokat, erősebb háromoldalú együttműködésre felszólítva az észak-koreai nukleáris fenyegetésekkel és a Kína által támasztott kihívásokkal szemben.

Kikapott a Barcelona, amivel már most bajnok a Real Madrid

A Barcelona hiába vezetett két alkalommal is a Girona ellen, végül kikaptak, így a Real Madrid már most bajnoknak mondhatja magát.

Nagy meccs vár a Paksra vasárnap, élőben közvetíti a tv

A Paks mérkőzését is élőben közvetíti a televízió, akik arra készülnek, hogy sorozatban második győzelmüket is megszerezzék.