Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,70 Ft
Euró
390,65 Ft
Font
457,36 Ft
Bitcoin
61,981 $

Hiába drágulnak a lakások, az építőipar rekordokat könyvelhet el idén

Az ÉVOSZ elnöke, Koji László szerint 2021 végére akár az 5 ezer milliárdot is megközelítheti a szektor termelési értéke.

Twenty20
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Világgazdaságnak adott interjújában Koji László elmondta, augusztusra behozta az építőipar a termelési volumen tavalyi 9,7 százalékos csökkenését, miután az idei év első nyolc hónapjában csaknem pontosan ugyanennyivel, összesen 9,8 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye.

A szakember hozzátette, fontos a számok mögé nézni, a grafikonokból ugyanis nem lehet kiolvasni az ágazat jelenét és jövőjét meghatározó folyamatokat, jelesül azt, hogy a január és augusztus között elkönyvelt több mint háromezer milliárd forintos termelési érték év végére elérheti akár az ötezer milliárdot is – ezzel az ágazat meghaladja majd saját, 2019-es rekordteljesítményét is. Soron kívül Az Egyesült Államok után az EU-ban is betilthatják a TikTok-ot

Koji László közölte, a következő hónapokban az eddigieknél impozánsabb számokat közölhetnek majd az ágazatról, lényegesen magasabb és növekvő értékű leszámlázott összegekkel.

Az építőipar végig teljes kapacitással dolgozott, de a számlakifizetésekre hagyományosan nem nyáron, hanem ősszel szokott nagyobb arányban sor kerülni, miután a megrendelők visszatértek a szabadságukról. Így történt ez idén is, talán az eddigieknél is nagyobb mértékben.

Nagyon fontos mutató, hogy a szerződésállomány 22,1 százalékkal magasabb az előző évi bázisnál, ráadásul a növekedése kiegyensúlyozottá vált a két nagy alágazatot illetően. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 24, az egyéb építményeké 20,8 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva a KSH jelentése szerint. Korábban az egyéb létesítmények kivitelezésére vonatkozó szerződésállomány jócskán elmaradt az épületek építésétől – figyelmeztetett Koji László.

A statisztikából nem látszik, hogy az április óta tartó igen jelentős árnövekedésből eredő üzleti feszültségek áthatják az ágazat mindennapjait, és ezek egész évben velünk lesznek” – nyilatkozta az ÉVOSZ elnöke.

Alaptörvény-módosításokat nyújtott be a kormány, az egyik a kegyelmi ügyet érinti

Az Országgyűlés honlapján közzétették a szöveges javaslatokat azokkal az Alaptörvény-módosításokkal kapcsolatban, amelyekről az elmúlt napokban már szó esett.

Busz alá szorult egy elgázolt ember Zuglóban

Újabb súlyos baleset történt, most Zuglóban, ahol elgázolt egy embert egy busz, majd a jármű alá szorult.