Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,00 Ft
Euró
387,02 Ft
Font
451,73 Ft
Bitcoin
66,272 $

Zacher: Öt oltatlanra egy oltott beteg jut az intenzíven ápolt Covid-betegek között

Zacher Gábor szerint ő és a kollégái „sötétben tapogatóznak”, és csak az egymás közötti információcsere alapján tudnak tájékozódni arról, hogy hány oltott beteg kerül kórházba koronavírus-fertőzéssel.

...svg content...Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgõsségi centrumának fõorvosa, a Magyar Fiatalokért díj kitüntetettje beszél az átadóünnepségen a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Mûvészeti Galériában 2017. november 27-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Belföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Egyelőre nincsenek arról szóló hivatalos adatok, hogy Magyarországon a Covid-19-betegek hány százaléka került a fertőzés előtt oltóanyaggal immunizálásra, és arról sem tudni még, hogy a járvány 4. hullámát mennyire tartja súlyosnak a kormány.

Zacher Gábor, a Hatvani Kórház sürgősségi osztályának orvosa a Portfolio megkeresésére elmondta, nem érti, miért nem kérhetőek le az új koronavírussal fertőzött betegek oltási adatai az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszeréből.  Soron kívül Gigantikus légtisztító lehet az emberiség ütőkártyája a klímaváltozás elleni küzdelemben

 „Az EESZT-ből 2 perc alatt le lehetne hívni azokat az adatokat, hogy az új betegek közül mennyien oltottak és mennyien nem. A vakcinák hatékonyságáról is lehetne egyfajta képet kapni. Ezzel szerintem nem sértenénk semmilyen személyes adatot” – fogalmazott a szakértő. 

Zacher elmondta, így most ő és kollégái is “a sötétben tapogatóznak”, és az egymás közötti információcsere alapján az a tapasztalat, hogy az intenzív osztály ápolására szoruló koronavírus betegek közül minden ötödik be nem oltott páciensre jut egy oltott.

Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ az elmúlt időszakban azt mondta, hogy a beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb, illetve arra sürgetik az oltatlanokat, hogy mihamarabb vegyék fel a vakcinát, azt nem tudni, hogy az 1 százalék milyen számítások szerint, milyen adatok alapján jön ki. 

„A delta variáns reprodukciós rátája már 6-os, egy átlagos vírusé 1-es. A lappangási ideje is nagyon lerövidült a korábbi variánsokhoz képest” – mondta el Zacher Gábor. A szakértő szerint az oltóanyagnak nincs alternatívája a koronavírus elleni küzdelemben, és olyanról például nem hallott, aki három dózis vakcina után szorult volna kórházi kezelésre.

Zacher elmondta, hogy a koronavírus delta variánsa szem- és kötőhártya-gyulladást okozhat, de más tünetről a már ismereteken kívül nem tudnak az orvosok. Elárulta, hogy a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, az irodákban, és a nyilvános zárt terekben újra bevezetné a kötelező maszkviselést, hogy lassítani lehessen a vírus terjedését.