Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,11 Ft
Euró
397,20 Ft
Font
477,40 Ft
Bitcoin
63,552 $

Több mint másfél év után újra megnyílnak a milánói klubok

Az olaszországi oltási kampány előrehaladtával a kormány végre zöld utat adott az éjszakai szórakozóhelyek jövő heti újranyitásához. Hosszú volt a várakozás.

...svg content...Fotó: Unsplash/Gabriel Barletta
Külföld
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A milánói Rocket Clubban továbbra is fejjel lefelé állnak a poharak, több mint 19 hónappal azután, hogy a város szórakozóhelyeit bezárták, miután – alig egy órával arrébb – észlelték a koronavírus első helyi terjedését Nyugaton.

A Rocket Club 2003 óta volt az indie, underground és techno egyik központja Olaszország pénzügyi és divatipari fővárosában. 2013-ban költözött jelenlegi helyére, a Navigli csatornanegyedbe. A zene azonban 2020. február 22. óta nem szól a barlangszerű teremben – írja az Independent Soron kívül Videón Gyurcsány Ferenc ordibálása a parlamentből

Davide Volonte menedzser visszaemlékszik a szürreális hangulatra – amikor megjelentek az első maszkos ügyfelek – a bezárási parancs életbe lépése előtti utolsó éjszakán. Két nappal azután történt, hogy Olaszország első COVID-19-es betegét diagnosztizálták a Milánó ingázóövezetében fekvő lombardiai Codogno városában.

Akkoriban a legtöbb klubtulajdonos meg volt győződve arról, hogy a leállás csak néhány hétig fog tartani. 

„Minden új volt, és mindenki számára ugyanaz volt a helyzet“

– mondta Volonte, aki inkább a zavarodottság, mint az aggodalom érzésére emlékezett vissza.

De még akkor is, amikor az olaszországi zárlat 2020 nyarán enyhült, az éjszakai klubok többnyire zárva maradtak, és még mindig nem nyitottak ki újra – ellentétben az éttermekkel, mozikkal és színházakkal. Csak a szabadtéri terekkel rendelkező klubok működhettek koktélbárokként, de táncolni ott sem lehetett.

A Rocket Club tulajdonosa, Massimiliano Ruffolo 2020 nyarára újra megnyitotta a szemben lévő Rocket Bar-t. De amikor nyár végén újabb zárlat következett, eladta a helyet.

A Void a régió talán leghíresebb techno klubja. A DJ Richey V – eredeti nevén Francesco Orcese – által létrehozott hely rövid ideig Milánó kihagyhatatlan csütörtök esti találkozóhelye volt.

Orcese elmondta, hogy a bezárás első napjain, amelyek heteken belül regionális, majd országos zárlatba torkolltak, először úgy tűnt, hogy csak szabadságot, és pihenhet kicsit a sűrű programjai közepette. A 2020-as nyár őszbe fordult, és nem volt jele annak, hogy az éjszakai élet visszatérne. Szabad óráit könyvek olvasásával, filmnézéssel, edzéssel, valamint saját zenéjének írásával és producerkedésével töltötte.

Orcese azt mondta, hogy „a szorongástól és a depressziótól a tényleges dühig jutott, úgy érezte magát, mint egy rab, aki nem tudja a szabadulásának dátumát“. A váltakozó zárlatok és kijárási tilalmak „teljesen megölték az éjszakát“ – mondta.

Hétfőtől kezdve a helyszínek beltéren 50%-os, szabadtéren pedig 75%-os kapacitással nyithatnak ki.

Magyar Péter Vogel Evelin felvételeiről: lehetnek rajta kellemetlen részek

Ugyanakkor hozzátette, ezeken a felvételeken nem lesznek hallhatóak bűncselekmények, ahogyan árulás sem.

Életmentő kütyü, ami most akciósan szerezhető be ezekben a boltokban

Közeleg a fűtési szezon, amivel együtt jár a szén-monoxid-mérgezéses esetek megnövekedése is. Annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt, érdemes beszerezni egy szén-monoxid-jelző készüléket, amihez most kedvező áron lehet hozzájutni egyes boltokban.

Jön a Gmail-funkció, ami helyettünk válaszol majd az e-mailekre

Megérti a levelezés tartalmát, és annak megfelelően javasol komplett válaszokat a Google MI-je a Gmailben. Van azonban egy elég komoly korlátozás.