Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,36 Ft
Euró
389,29 Ft
Font
454,50 Ft
Bitcoin
64,278 $

2700 éves „luxusvécét” fedeztek fel Jeruzsálemben

Egy 2700 éves luxusvécét találtak egy egykori jeruzsálemi királyi kastély régészeti ásatásai során.

Fotó: Flickr/p medved
Kult

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az i. e. 7. század végéről származó, privát vécéfülke a Dávid városára és a Templom-hegyre néző épület maradványai között került elő – derül ki az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) szerdán közzétett sajtóközleményéből. A királyi birtok az IAA szerint a Júda királyai korszak végén működött, mielőtt Izraelt eltiporták az asszírok. A kőből faragott fürdőszoba egy téglalap alakú fülke, faragott vécével, amely egy mély tartály felett állt.

„A mészkőből készült vécé kényelmes ülőalkalmatosságnak készült, közepén egy lyukkal” Soron kívül Három év börtönt is kaphatnak a kegyetlen állatkínzók

– írta az IAA.

Yaakov Billig, az IAA ásatásának vezetője elmondta, hogy a privát WC-kabinok nagyon ritkák voltak az ókorban, és csak néhányat találtak belőlük.

„Valójában csak a gazdagok engedhették meg maguknak a vécéket. Ezer évvel később a Misna és a Talmud különböző kritériumokat vetett fel, amelyek meghatározták a gazdag embert, és egy rabbi azt mondta, hogy az számít gazdagnak, „akinek az asztala mellett van a vécéje”

– tette hozzá.

Az IAA szerint a vécé alatti tartályban nagy mennyiségű kerámiát és állati csontokat találtak, amelyeket a földfeltöltéssel együtt gyűjtöttek össze. Ezen anyagok tanulmányozása hozzájárulhat a korabeli életmód és étrend, valamint az ókori betegségek megértéséhez – közölte az ügynökség.

A tágabb ásatási területen a régészek a korszakra jellemző stílusú kőzeteket és kis oszlopokat fedeztek fel, amelyeket ablakok korlátjaként használtak. A csapat bizonyítékot talált arra is, hogy a vécé közelében kert volt, díszfákkal, gyümölcsfákkal és vízinövényekkel, ami a közlemény szerint tovább erősíti azt a benyomást, hogy a helyszínen egy kiterjedt palota állt – írja a CNN.

„Lenyűgöző látni, hogy valami, ami ma már magától értetődő számunkra, mint például a vécé, Júda királyainak uralkodása idején luxuscikk volt”

– mondta Eli Eskosido, az IAA igazgatója a közleményben.

Nagy Márton szerint Magyarország az űripar egyik meghatározó szereplője lehet

A nemzetgazdasági miniszter szerint minden adott ehhez.