18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,37 Ft
Euró
388,36 Ft
Font
451,50 Ft
Bitcoin
61,281 $

Megfejthették a hírhedt zodiákus gyilkos személyazonosságát?

A 40 szakértőből álló bűnüldözési, újságírói, katonai-hírszerzési szakértőkből álló csoport úgy véli, sikerült megfejtenie a több mint fél évszázados rejtélyt.

Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Az 1960-as évek utolsó második felében a hírhedt zodiákus gyilkos tartotta rettegésben a Kalifornia északi részein élőket. A sorozatgyilkos kódolt üzeneteket hagyott hátra, rejtjelekkel gúnyolódott a nyomozókon, és az egész Egyesült Államok rá figyelt. Most – több mint 50 évvel később – egy nyomozócsapat bejelentette: úgy gondolják, tudják, ki a Zodiákus.

1968-tól 1969-ig öt olyan gyilkosság történt a San Francisco környéki területeken, melyek a Zodiákushoz köthetők. Az első három gyilkosság során párokra támadt rá az elkövető, az utolsó két támadás során azonban a két férfi megmenekült. Az utolsó megerősített zodiákus gyilkosság egy San Franciscó-i taxisofőré volt, a Zodiákus azonban azt állította, 37 áldozattal végzett összesen.  Soron kívül Nagyot bukott Valter Attila a Giro d’Italia ötödik szakaszán

A gyilkos személyazonosságát soha nem sikerült azonosítani és senki ellen nem emeltek vádat az ügyben, de számos embert gyanúsítottak azzal, hogy ő a Zodiákus. 

A Case Breakers egy “döglött” vagy “kihűlt” aktákra szakosodott, 40 szakértőből álló csoport, mely bűnüldözési, újságírói, katonai-hírszerzési háttérrel is rendelkezik. A csoport Gary Francis Poste néven azonosította a Zodiákust – számolt be a Sputnik News.

ZODIAC C 14DEC99 SC HO számú rendőrségi fantomkép a zodiákus gyilkosról 1969 ből

A nyomozócsoport éveket töltött az újonnan feltárt bizonyítékok begyűjtésével és elemzésével. A sorozatgyilkos személyazonossága megfejtésének egyik kulcsa egy Poste sötétkamrájából származó felvétel, melyen a homlokán látható hegek láthatóak, amik a zodiákus gyilkos sketcheihez hasonlítanak. 

A zodiákus gyilkos szimbóluma Forrás Wikipedia

Egy másik nyom a kódolt levelek megfejtésből származott, melyeket a Zodiákus a hatóságoknak küldött a gyilkosságok idején. Poste teljes nevének betűit eltávolították a levelekből, és ezzel egy alternatív üzenetet hoztak létre.

Ezenkívül a csapat úgy véli, hogy Cheri Jo Bates 1966-os meggyilkolása szintén a Zodiákushoz köthető, ezzel pedig ő lehetett a sorozatgyilkos hatodik áldozata. Poste, az amerikai légierő veteránja egy orvosi vizsgálaton vett részt egy kórházban, csupán 15 percnyire onnan, ahol Bates holttestét megtalálták. A gyilkosság helyszínén felfedeztek egy festékfröccsenéssel szennyezett órát is, amely szintén Poste-hoz kapcsolható, hiszen évtizedeken keresztül szobafestőként dolgozott.

A nyomozók rábukkantak egy cipőnyomra is, melyet egy katonai típusú bakancs hagyott hátra, ami megegyezett a Poste által viselt lábbeli stílusával és lábméretével is, valamint azokkal a nyomokkal, amelyek más gyilkosságok helyszínén találtak.  

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Riverside-i Rendőrkapitányság kihűlt aktákra szakosodott osztálya cáfolja Bates kapcsolatát a zodiákus gyilkosságokkal. 

És bár a Case Breakers úgy gondolja, sikerült megtalálniuk az elkövetőt, igazságot azonban nem tudnak szolgáltatni, mivel Poste 2018 augusztusában meghalt.