Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Egyelőre nem lehet megvalósítani a Velencei-tó vízpótlását

Egyelőre nem kezdhető meg a Velencei-tó vízpótlása a Pátkai-tározóból.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtöki tájékoztatása szerint vízminőségi problémák, a magas klorofilltartalom miatt egyelőre nem kezdhető meg a Velencei-tó vízpótlása a Pátkai-tározóból.

Az OVF közölte: befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének öt napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata, amely annak kiderítését célozta, hogy a Pátkai-tározóból a Velencei-tóba történő vízeresztés során milyen vízmennyiségi és vízminőségi változások következnek be. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A vízügyi szakemberek vízminőségi mérései elsősorban arra irányultak, hogy a tározóban lévő, a határértéket több mint kétszeresen meghaladó klorofillkoncentráció milyen mértékben változik a Császár-vízbe juttatva, de a tóba vezetett víz minősége számottevően nem javult, annak klorofilltartalma érdemben nem változott meg.

A vizsgálati eredmények alapján a Velencei-tó vízpótlása a tározóban lévő vízminőségi határértékig nem kezdhető meg, mivel az nagy kockázatot jelent a tó vízminőségére és élővilágára. A Pátkai-tározóban a klorofilltartalomnak köbméterenként 75 gramm alá kell esnie, de jelenleg 160-180 grammos értékeket mértek.

Mint írták, a csapadékosabbra forduló időjárás és a tartós lehűlés várhatóan kedvezően hat majd a klorofillkoncentráció csökkenésére, a vízpótlás pontos ideje a meteorológiai folyamatoktól függ.

Jó hír, hogy a vízgyűjtőre és a tó felületére hullott csapadéknak köszönhetően a Velencei-tó Agárdnál az elmúlt napokban több centimétert emelkedett, a csütörtök reggeli legfrissebb adat szerint a vízállás 79 centiméter – jelezték.

(MTI)

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.