Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,162 $

Oknyomozás: legalább 3000 pedofil papot lepleztek le a francia katolikus egyházban

Akár 3200 pap is érintett lehetett gyermekek szexuális bántalmazásában Franciaországban egészen az 1950-es évektől kezdve.

...svg content...Fotó: Illusztráció/MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Jean Marc Sauve, az Államtanács korábbi alelnöke egy független bizottságot állított fel a katolikus egyház kérésére még 2018-ban, hogy vizsgálja ki a soraik között a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények mértékét.

Néhány nappal a hivatalos jelentés előtt Sauve elárulta az AFP hírügynökségnek, hogy az 1950-es évek óta legalább 2900 és 3200 közötti számú pap követett el pedofíliát – idézte a Le Monde. Mint fogalmazott, ezek csak a legminimálisabb becsléseik. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

„A legrosszabb számomra az volt, hogy elém tárult az abszolút gonoszság – a gyermekek fizikális és lelki egysége elleni támadás -, ami egy életre meg tudja nyomorítani ezeket az embereket és amit olyanok követtek el, akitől a megváltást várták”

Sauve elmondta, hogy az ötvenes és a hetvenes évek között az egyház ráadásul egyáltalán nem foglalkozott az áldozatokkal, egyszerűen titokban tartották és megtagadták, hogy a gyermekek folyamatosan szenvednek.

Hozzátette: az egyház elsősorban abban találta magát érdekeltnek, hogy a saját jó hírnevét megvédje, ezért megtartották a szexuális bántalmazást elkövető papokat. A Europe 1 rádió becslései szerint az áldozatok száma akár 100 ezer felett is lehet Franciaországban.

A katolikus egyház esetében nem ez az első alkalom, hogy ehhez hasonló botrányba keveredtek, nem egyszer fordult elő, hogy magas rangú papokat is lelepleztek. A Vatikánt is sokszor érték heves kritikák, hogy nem tettek semmit az abúzusok ellen.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.