Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,037 $

A veszélyes vulkanikus gázok miatt kijárási tilalmat rendeltek el La Palma szigetén

Az intézkedés La Palma mintegy 3500 lakosát érinti Los Llanos de Aridane és El Paso településeken.

...svg content...A spanyol földtani intézet (IGN Spain) által közeadott képen a Cumbre Vieja tûzhányó lávafolyama beleömlik az Atlanti-óceánba és egy félszigetet képez a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén 2021. október 1-jén. A Cumbre Vieja vulkán szeptember 19-i kitörése óta már több mint 500 épületet semmisített meg és több mint 237 hektárnyi területet emésztett fel La Palma szigetén. Mintegy hatezer embert kellett evakuálni. MTI/EPA/IGN Spain
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

Újabb településeken rendeltek el kijárási tilalmat a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, mert a vulkánkitörés miatt romlott a levegő minősége, az emberi egészségre veszélyes gázok kerültek a légkörbe – idézte a helyi katasztrófavédelem közleményét az MTI.

Az újabb kijárási tilalom az időjárási körülmények következménye – közölte a sziget katasztrófavédelmi hatósága. A meteorológiai viszonyok ugyanis olyanok, hogy a gázok a légkör alsóbb rétegeiben gyűlnek össze, ahelyett, hogy szétoszlanának. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A sziget érintett térségeiben élőket felszólították, hogy zárják be az ajtókat és ablakokat, és kapcsolják le a légkondicionáló készülékeket, hogy ne juthasson be kívülről levegő.
A spanyol geológiai és bányászati intézet (IGME) pénteken számolt be arról, hogy újabb kráter nyílt meg a Cumbre Vieja vulkánon, amelyből láva tör fel és tart a tenger felé.

Miguel Angel Morcuende vulkanológus a tűzhányó „intenzív tevékenységéről” beszélt mindezzel összefüggésben. Eddig hozzávetőleg hatezer embert evakuáltak a szeptember 19-én kitört vulkán körüli veszélyeztetett térségekből, ahol több mint nyolcszáz épület semmisült meg.

Ugyanakkor a sziget 83 ezer lakosának mindössze töredékét, kevesebb mint nyolc százalékát érinti közvetlenül a vulkánkitörés – tette hozzá Morcuende. A mostanihoz hasonló kijárási tilalmakat korábban San Borondon, Marina Alta, Marina Baja és La Condesa településeken rendeltek el, mivel megemelkedett a levegő kén-dioxid szintje.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.