Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,54 Ft
Euró
395,53 Ft
Font
468,78 Ft
Bitcoin
61,673 $

600 nappal eltűnése után előkerült a koronavírus-járványt dokumentáló kínai újságíró

Csen Csiushi, akinek videói ritka betekintést nyújtottak a koronavírus epicentrumából, újra felbukkant a Twitteren és a YouTube-on, de kevés részletet közölt eltűnéséről.

...svg content...Fotó: Unsplash/Alessio Lin
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Több mint 600 nappal eltűnése után újra felbukkant egy kínai civil újságíró, akinek videói cenzúrázatlan korai betekintést nyújtottak a Vuhan városát felemésztő koronavírus-járványba.

Csen Csiushi, ügyvéd és önjelölt civil újságíró 2020 februárjában tűnt el, miután nagyjából két hetet töltött a járvány epicentrumában, és olyan videókat tett közzé, amelyek gyakran megrázóan ábrázolták a 11 milliós, lezárt várost sújtó félelmet és zűrzavart. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

Csen barátai és családja azt mondták, hogy szerintük az állambiztonsági tisztviselők erőszakkal karanténba zárták, annak ellenére, hogy nem mutatta a betegség tüneteit. Csen csütörtökön egy rövid megjelenéssel jelentkezett egy barátja élő videón a YouTube-on, és egy bejegyzést tett közzé a Twitteren.

„Az elmúlt egy év és nyolc hónap alatt sok mindent megtapasztaltam. Ezek egy részéről lehet beszélni, egy részéről nem. Remélem megértitek”

– olvasható Csen bejegyzésében.

A népszerű WeChat közösségi médiaplatformon több millióan nézték meg videóit, mielőtt fiókját törölték, s bár később folytatta a videók közzétételét a YouTube-on, a platform Kínában blokkolva van. A kibontakozó katasztrófát úgy dokumentálta, hogy interjúkat készített azokkal az emberekkel, akik elvesztették szeretteiket, és filmezett a helyi kórházakban. Az egyik videóban egy másik civil újságíróval beszélgetett, akit a helyi rendőrség látogatott meg.

„Még a haláltól sem félek. Azt hiszitek, félek tőletek, kommunista párt?” – mondta egy videóban, amelyet körülbelül egy héttel eltűnése előtt tett közzé, miután felfedte, hogy a helyi hatóságok kapcsolatba léptek vele és rokonaival, hogy nyomást gyakoroljanak rá, hogy térjen vissza szülővárosába.

Csen eltűnéséről és újbóli felbukkanásáról kérdezve a vuhani városi közbiztonsági hivatal telefonos rendőrtisztje azt mondta, hogy nincs engedélye arra, hogy nyilatkozzon. Csen pedig nem válaszolt a megkeresésre, hogy nyilatkozzon – írja a Wall Street Journal.

Mától másképpen is lehet kutyákat szállítani a balatoni vonatokon

A MÁV hangsúlyozta, zárt doboz nélkül, szájkosárral és pórázzal is lehet kutyákat vinni a balatoni vonatokon.

Tucatnyi kínai gép jelent meg Tajvan közelében

A tajvani védelmi minisztérium szerdán számolt be arról, hogy Kína újabb harckészültségi járőrözést hajtott végre a sziget közelében.

Poharakkal dobálták az angol szurkolók a szövetségi kapitányukat az Eb-n (videó)

Az ember csak fogta a fejét az angolok teljesítménye láttán, akik papíron az egyik legerősebb csapat, de valójában ebből semmit nem mutattak eddig.