Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,613 $

Délután fél kettő után nem lehet szülni a Mátészalkai Kórházban

A vajúdó kismamákat akár az 52 kilométerre lévő nyíregyházi kórházba is továbbküldhetik.

Fotó: Unsplash/Christian Bowen
Belföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Tömegesen fordultak a MátészalkaLeaks nevű Facebook csoporthoz kismamák, miszerint a Mátészalkai Kórházban ügyeleti időben, 13 óra 30 perc után nem lehet szülni – írja a 168.hu.

A bejegyzés szerint volt egy kismama, akinél 22 óra 30 perckor indult meg a szülés, elfolyt a magzatvíz és a kismama várandósságának már a 40. hetében járt, az ügyeletes orvos mégis továbbküldte az 52 kilométerre lévő nyíregyházi intézménybe. Az utat ráadásul személygépkocsival kellett megtennie.  Soron kívül Leszedték a közművesek a Momentum zuglói jelöltjének plakátját

Egy másik esetben egy 2021.szeptember 18-ra kiírt hölgynél már 2021. szeptember 12-én hajnalban elkezdett szivárogni a magzatvíz, a hölgy férje mentőt hívott, majd a mentő érkezésekor kiderült, hogy a mentős tanácstalan volt abban, hogy hova szállítsa a szülő nőt, mert ahogy elmondta: ”a Mátészalkai kórház mostanában nem fogad szülő nőket ügyeleti időben. „Végül az ügyeletes orvos azt kommunikálta a szülő nő felé, ”csak a kitolási fázisban lévő kismamák szülhetnek ügyeleti időben Mátészalkán, vagy akik már több gyermeket is világra hoztak, hiszen belőlük szinte kipottyan a baba” – írta az érintett nő.

A kismamák szerint a probléma hátterében a szakemberhiány állhat, de a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház nem válaszolt az oldal megkeresésére. A MátészalkaLeaks információi szerint a mátészalkai mentőállomáson nem változott a mentők kapacitása a közelmúltban – hétköznap nappalonként négy, hétvégén nappalonként három, hétköznap és hétvégén az éjszakai órákban csak kettő mentőautó elérhető. 

Lekötheti a mentőállomás teljes kapacitását, ha egy mentőautóban zajlik le egy szülés, ugyanis ezután a kismama a gyermekével együtt nem szállítható, így egyikőjükhöz külön mentőautót kell küldeni. 

A 168 elérte a kórház vezetőjét, aki azonban éppen szabadságon van, közleményére még várni kell.