Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Palkovics tartja, megfér egymás mellett Fudan és a Diákváros

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ismét biztosítani kívánta az ellenzéket, hogy a Diákváros továbbra is meg fog épülni.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az országos szakképzési tanév megnyitóján Csongrádon 2021. augusztus 30-án. MTI/Rosta Tibor
Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Nagy vita alakult ki a kormány és az ellenzék között a Fudan Egyetem körül. A kínai állami kommunista egyetem magyarországi kampusza ugyanis pont azon a területen épülne, ahova eredetileg a Fürjes Balázs által fémjelzett Diákvárost húzták volna fel.

Nem volt egyetértés a két fél között abban, hogy a Fudan mekkora területet venne el a Diákvárostól, az ellenzék szerint a jelentős részét, míg a kormány állítása szerint tökéletesen megfér egymás mellett a két projekt. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Fürjes Balázst azóta leváltották a Diákváros projektjének éléről és Palkovics László alá helyezték el a Fudan megvalósulásával párhuzamosan. A fő kritika a kínai egyetemmel az, ami a Direkt36 által felderített dokumentumokból derült ki, hogy kínai hitelből, kínai építőanyaggal és kínai dolgozókkal húzhatják fel az egyetemet.

A vita azóta teljesen elfajult, a kormány ugyanis mindenképpen ragaszkodik a Fudan Egyetemhez, míg az ellenzéki városvezetők – különösen Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester – a Diákvárost részesítik előnyben.

Ezen a ponton már felmerült az is, hogy Karácsony Gergely és a fővárosi közgyűlés megvétózhatja a budapesti atlétikai világbajnokságot, amennyiben a kormány a jelenlegi tervek szerint halad a Fudan Egyetem felépítésével.

Palkovics miniszter azonban ismételten kihangsúlyozta, ezúttal a Világgazdaságnak adott interjújában, hogy a két projekt meg fog férni egymás mellett és a Diákváros 8 ezres férőhelye sem fog sérülni.

Palkovics elmondása szerint egyébként a kínaiak részéről nem érkezett tiltakozás annak kapcsán, hogy a projekt körül kialakult a feljebb feltárt belpolitikai viszály, ugyanis abból indulnak ki, hogy a kormánynak komoly az elköteleződése.

„A kedvenc elemem egyébként a folytonos hivatkozás a Diákváros terveire. Bocsánat, a Diákvárosnak nincsenek tervei, mindössze egy koncepciótanulmány részéről lehet beszélni. De ebben semmi konkrétum nincs a kapacitáson túl, még négyzetméterek sincsenek meghatározva, csupán a terület hasznosíthatóságát vizsgálták meg” – vázolta álláspontját a miniszter.

Palkovics hozzátette, hogy a kormánynak komoly szándéka van a Diákváros megvalósítására, már a budapesti olimpia kezdeményezése óta, valamint kiemelte, hogy rövidesen annak is megkezdődik a tervezése a Fudan Egyetemével együtt.

A miniszter kitért arra is, hogy azért módosítottak a koncepción és cserélt helyet egymással a Fudan és a Diákváros, mert a XI. kerület és a főváros közölte, hogy nem fogják eladni a Csepel-szigetcsúcson lévő telkeiket a Fudan megépítéséhez.

„Ezért azt mondtuk, hogy akkor a diákváros kapjon helyet az északi részen, és ha valóban fontos számukra a fejlesztés, adják ehhez a területeiket. Ha így sem állnak kötélnek, akkor csak a levegőbe beszéltek és ezt rendezzék el a budapesti egyetemistákkal”

kritizált Palkovics.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.