Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,57 Ft
Euró
389,14 Ft
Font
455,01 Ft
Bitcoin
59,535 $

A Mazsihisz közleményt adott ki az ózdi alpolgármesterről készült fotó miatt

Egy 2018-as felvétel került elő Farkas Péter Barnabásról, Ózd alpolgármesteréről, melyen úgy tűnik, mintha épp egy náci karlendítést kapott volna el a fotós; a Mazsihisz most reagált a felvételre.

MTI Fotó: Vajda János
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Mazsihisz az Indexhez eljuttatott közleményében látogatásra invitálta Farkas Péter Barnabást, Ózd jobbikos alpolgármesterét a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelyre. A szervezet továbbá arra kéri a politikust, hogy adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek arról, hogy nem számít a szélsőséges eszméket vallók támogatására.

Közleményükben kitérnek arra, hogy következetesen elítélnek minden szélsőséges, antiszemita, vagy bármilyen kisebbség ellen irányuló uszítást, és hisznek abban, hogy a magyar médiában, politikai életben és közhivatalokban nincs helye olyan közéleti személyiségnek, aki verbális vagy tevőleges módon így tesz. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

A Mazsihisz ezen felül közleményében felszólította a politikai pártok képviselőit is, hogy tartsák távol magukat az olyan politikusoktól, akik szélsőséges és uszító kijelentésekkel vagy cselekedetekkel a magyar közéletet szennyezik.

A közlemény a fent említett félreértelmezhető felvétel miatt született, mely az ATV értesülései szerint 2018-ban készült egy látogatáson Ózd lengyel testvérvárosában, Chorzówban. Farkas válaszában később azt írta, hogy a fotón látható karlendítéssel nem a náci Harmadik Birodalmat idéző üdvözlésre utal, hanem csak integet a zsidóellenes feliratok előtt állva.

Farkas Péter Barnabás eközben a Facebook-oldalán reagált a közleményre, és elfogadta a Mazsihisz meghívását. Az alpolgármester bejegyzésében példaértékűnek nevezi a Mazsihisz közleményét, mivel „általában nem ilyen gesztussal szoktak reagálni Magyarországon”.

„Sőt örülök, hogy erre lehetőséget kapok. Ahogy az általam idézett, és valamennyiünk által elfogadott Jobbik Elvi Nyilatkozat deklarálja: „Elutasítjuk a keresztény tanítással és erkölccsel ellentétes gyűlöletkeltést és a szélsőséges politikai eszméket.” Ennek szellemében jelentem ki tehát, hogy nem számítok a szélsőséges eszméket vallók szavazataira, és elutasítok mindennemű kirekesztést faji, vallási, etnikai, társadalmi csoporttal szemben”

– írja Farkas.

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.